19 Април 2024 г. Петък

Всеки с банкова сметка, край на парите в плик

2011-07-18 16:38:12

Банковите услуги у нас могат да поскъпнат в резултат на планове на Европейската комисия да внесе ред в пазара за финансови услуги.

Не може за едни и същи услуги да се плащат толкова различни такси, заяви комисарят за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние. Той даде за пример България като най-евтина в това отношение, където средно се плащат по 27 евро годишно за обслужване на сметка в банка, докато за същото испанецът давал 178 евро.

Вярно, че покупателната способност е различна, но това не е достатъчно обяснение, добави комисарят. Според него за съпоставими услуги трябва да има съпоставими цени.

Банковият сектор има срок до 15 септември да каже как може да се стандартизират банковите разходи.

Европейската комисия иска, освен да се нормализират цените, да се унифицират наименованията на събираните такси и да се измисли система за информиране на вложителите, която да им позволява да се ориентират в конкурентните оферти на различни банки.

Барние писа днес на премиерите на страните членки, за да ги помоли да разговарят с банкерите и за разплащателните сметки. В момента 30 млн. граждани на ЕС, предимно в Румъния и България, нямат такива.

Докато в Западна Европа 91% от населението има дебитни карти, у нас и в Румъния само половината от хората имат такива, останалите още държат парите в буркани. По изчисления на Еврокомисията на 6-7 млн. европейски граждани е отказано разкриването на сметка заради липса на адресна регистрация, на постоянни доходи, кредитна история или пък заради прекалено голям риск за банката.

Брюксел предвижда да направи универсално право притежаването на разплащателна сметка, защото тя е задължителна за нормалното всекидневие, а в някои случаи го прави и по-евтино, каза Барние. С карта е по-лесно да се платят ток, заплата, пенсия, социални помощи или наем за жилище.

Облекчението ще послужи и на студентите в чужбина, стажантите и на сезонните работници, които ще могат да разкриват сметки в държавата, в която пребивават временно. Смята се, че безкасовите плащания ще намалят прането и трафика на пари и ще подпомогне борбата с тероризма.

Социалната дебитна сметка няма да се различава от сега съществуващата, но Еврокомисията иска за обслужването й да се събират "разумни" такси. Всяка държава ще може да определи размера им и да избере доставчик на услугата. 

Това право може да се даде на всички банки или пък да се посочат няколко институции, които ще се занимават с тях. За предпочитане по-големите или тези с развита клонова мрежа, се казва в предложението.

Сметката за бедни няма да дава автоматично право за получаване на банков заем, но ще осигурява достъп до такъв, подчерта еврокомисарят. Тя обаче няма да допуска овърдрафт – харчене над наличностите, какъвто имат повечето обикновени разплащателни сметки. Брюксел иска социалната сметка да позволява получаване, внасяне, теглене и превеждане на пари.

Засега Еврокомисията не въвежда задължителни правила, а ще даде на премиерите една година да постигнат доброволно споразумение с банкерите.

Барние обеща по-прозрачни банкови такси още преди година, но отпорът в някои европейски столици му попречи досега да изготви законодателно предложение и Брюксел предпочете да го замени с етичен кодекс с доброволното съгласие на банковия сектор.

Комисарят за вътрешния пазар обаче се закани да е по-твърд за социалните банкови сметки и да предложи законодателство, ако споразумение не бъде постигнато.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати