Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Юли 11
Начало arrow България arrow Шеф натъпка 10 шивачки в асансьор в Петрич

Шеф натъпка 10 шивачки в асансьор в Петрич

  Print E-mail
2010-07-22 15:58:47
източник: dnes.bg

Собственик на петричка шивашка фирма е затворил преди дни 10 работници в товарен асансьор, за да ги скрие от проверка на Инспекцията по труда.

На 20 юли две инспекторки от ГИТ отишли на проверка във фирма “Блажеви” ООД по постъпил сигнал от работници.

В него те се оплаквали, че работните им помещения се заключват и входовете се наблюдават с видеокамери, затова изрично настоявали проверката да се извърши в обедната почивка между 12,00 и 12,30 часа, когато работниците излизат навън.

В сигнала до инспекцията посочили още, че всички работници са без трудови договори.

Инспекторите отишли във фирмата в посочения час по обед. Легитимирали се и влезли в сградата, за да започнат проверката на работни места.

В същото време шофьорът на двете дами от ГИТ забелязал голяма група работници, които излизали тичешком от друг вход и извикал двете инспекторки.

На въпросите на инспекторите кои са и какво правят тук, работниците отговаряли, че са дошли да пазаруват или да питат за наемане на работа.

В работното помещение на фирмата били останали едва 16 шивачки, които се нахвърлили срещу инспекторките.

"Защо сте дошли, ще ни вземете хляба, защо ни тормозите?!", като първоначално отказали да попълнят раздадените им декларации, за да се удостовери в какви трудови правоотношения са.

В крайна сметка шивачките попълнили декларациите и инспекторите отишли да разговарят с работодателя.

Връчили му призовка да се яви в Дирекция “Инспекция по труда” в Благоевград, където да представи необходимите за завършване на проверката документи.

Съмнението на инспекторите, че вероятно има работници без трудови договори, потвърдил и фактът, че пред сградата стояли 10–12 жени със сини (от дънковия плат) ръце. Те се разбягали, твърдейки, че не работят в шивашката фирма.

На 21 юли инспекторите потърсили съдействие от МВР и с още трима инспектори към 12,45 часа отново отишли на проверка и отново се натъкнали на работници, отричащи да са на работа.

Инспекторите поискали да се отвори товарният асансьор, но работодателят заявил, че той е блокирал.

След много разправии асансьорът бил отворен, а в него – 10 едва дишащи работници, престояли там близо 2 часа.

Заради изключително грубото възпрепятстване на контролните органи ГИТ ще търси строга наказателна отговорност от работодателя.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Beчe пo cвeтa ce нaблюдaвa нaтиcĸ ĸъм влacтитe зa пoвтopнo пpинyдитeлнo зaтвapянe нa иĸoнoмиĸитe. Πocтoяннoтo тpъбeнe пo мeдиитe, ĸoeтo тpябвa дa yбeди xopaтa дa пpиeмaт ...
  Новини Бизнесменът Пламен Бобоков показа част от чат, за който твърди, че е с премиера Бойко Борисов. По неговите думи двамата са си писали на 31 март 2019 г. точно по повод на случая ...
  Новини Православната църква днес почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Над 300 хиляди българи празнуват имен ден. -   - "Двамата най-ярки апостоли. Те са много различни, но ...
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?