29 Март 2024 г. Петък

Шеф натъпка 10 шивачки в асансьор в Петрич

2010-07-22 15:58:47

Собственик на петричка шивашка фирма е затворил преди дни 10 работници в товарен асансьор, за да ги скрие от проверка на Инспекцията по труда.

На 20 юли две инспекторки от ГИТ отишли на проверка във фирма “Блажеви” ООД по постъпил сигнал от работници.

В него те се оплаквали, че работните им помещения се заключват и входовете се наблюдават с видеокамери, затова изрично настоявали проверката да се извърши в обедната почивка между 12,00 и 12,30 часа, когато работниците излизат навън.

В сигнала до инспекцията посочили още, че всички работници са без трудови договори.

Инспекторите отишли във фирмата в посочения час по обед. Легитимирали се и влезли в сградата, за да започнат проверката на работни места.

В същото време шофьорът на двете дами от ГИТ забелязал голяма група работници, които излизали тичешком от друг вход и извикал двете инспекторки.

На въпросите на инспекторите кои са и какво правят тук, работниците отговаряли, че са дошли да пазаруват или да питат за наемане на работа.

В работното помещение на фирмата били останали едва 16 шивачки, които се нахвърлили срещу инспекторките.

"Защо сте дошли, ще ни вземете хляба, защо ни тормозите?!", като първоначално отказали да попълнят раздадените им декларации, за да се удостовери в какви трудови правоотношения са.

В крайна сметка шивачките попълнили декларациите и инспекторите отишли да разговарят с работодателя.

Връчили му призовка да се яви в Дирекция “Инспекция по труда” в Благоевград, където да представи необходимите за завършване на проверката документи.

Съмнението на инспекторите, че вероятно има работници без трудови договори, потвърдил и фактът, че пред сградата стояли 10–12 жени със сини (от дънковия плат) ръце. Те се разбягали, твърдейки, че не работят в шивашката фирма.

На 21 юли инспекторите потърсили съдействие от МВР и с още трима инспектори към 12,45 часа отново отишли на проверка и отново се натъкнали на работници, отричащи да са на работа.

Инспекторите поискали да се отвори товарният асансьор, но работодателят заявил, че той е блокирал.

След много разправии асансьорът бил отворен, а в него – 10 едва дишащи работници, престояли там близо 2 часа.

Заради изключително грубото възпрепятстване на контролните органи ГИТ ще търси строга наказателна отговорност от работодателя.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати