Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Май 27
Начало arrow България arrow Шеф натъпка 10 шивачки в асансьор в Петрич

Шеф натъпка 10 шивачки в асансьор в Петрич

  Print E-mail
2010-07-22 15:58:47
източник: dnes.bg

Собственик на петричка шивашка фирма е затворил преди дни 10 работници в товарен асансьор, за да ги скрие от проверка на Инспекцията по труда.

На 20 юли две инспекторки от ГИТ отишли на проверка във фирма “Блажеви” ООД по постъпил сигнал от работници.

В него те се оплаквали, че работните им помещения се заключват и входовете се наблюдават с видеокамери, затова изрично настоявали проверката да се извърши в обедната почивка между 12,00 и 12,30 часа, когато работниците излизат навън.

В сигнала до инспекцията посочили още, че всички работници са без трудови договори.

Инспекторите отишли във фирмата в посочения час по обед. Легитимирали се и влезли в сградата, за да започнат проверката на работни места.

В същото време шофьорът на двете дами от ГИТ забелязал голяма група работници, които излизали тичешком от друг вход и извикал двете инспекторки.

На въпросите на инспекторите кои са и какво правят тук, работниците отговаряли, че са дошли да пазаруват или да питат за наемане на работа.

В работното помещение на фирмата били останали едва 16 шивачки, които се нахвърлили срещу инспекторките.

"Защо сте дошли, ще ни вземете хляба, защо ни тормозите?!", като първоначално отказали да попълнят раздадените им декларации, за да се удостовери в какви трудови правоотношения са.

В крайна сметка шивачките попълнили декларациите и инспекторите отишли да разговарят с работодателя.

Връчили му призовка да се яви в Дирекция “Инспекция по труда” в Благоевград, където да представи необходимите за завършване на проверката документи.

Съмнението на инспекторите, че вероятно има работници без трудови договори, потвърдил и фактът, че пред сградата стояли 10–12 жени със сини (от дънковия плат) ръце. Те се разбягали, твърдейки, че не работят в шивашката фирма.

На 21 юли инспекторите потърсили съдействие от МВР и с още трима инспектори към 12,45 часа отново отишли на проверка и отново се натъкнали на работници, отричащи да са на работа.

Инспекторите поискали да се отвори товарният асансьор, но работодателят заявил, че той е блокирал.

След много разправии асансьорът бил отворен, а в него – 10 едва дишащи работници, престояли там близо 2 часа.

Заради изключително грубото възпрепятстване на контролните органи ГИТ ще търси строга наказателна отговорност от работодателя.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  Новини Днес, 1 май, отбелязваме Международния ден на труда. Той се чества предимно от левите движения и партии в някои страни.Историята на празника се свързва с работническото движение през ...
  Новини 24 часаЛондон готви четворно увеличение на таксите за български студентиБългарите, които планират да учат след 2 години в английски университети, ще трябва да плащат много повече от сегашните наши ...
  Новини Клисурци са превърнали града си в саможертвена клада, която осветява пътя към свободата. Това каза президентът Румен Радев. Той припомни, че има места, които ни карат да вдигаме гордо глава, защото ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?