Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Окт 16
Начало arrow България arrow Шеф натъпка 10 шивачки в асансьор в Петрич

Шеф натъпка 10 шивачки в асансьор в Петрич

  Print E-mail
2010-07-22 15:58:47
източник: dnes.bg

Собственик на петричка шивашка фирма е затворил преди дни 10 работници в товарен асансьор, за да ги скрие от проверка на Инспекцията по труда.

На 20 юли две инспекторки от ГИТ отишли на проверка във фирма “Блажеви” ООД по постъпил сигнал от работници.

В него те се оплаквали, че работните им помещения се заключват и входовете се наблюдават с видеокамери, затова изрично настоявали проверката да се извърши в обедната почивка между 12,00 и 12,30 часа, когато работниците излизат навън.

В сигнала до инспекцията посочили още, че всички работници са без трудови договори.

Инспекторите отишли във фирмата в посочения час по обед. Легитимирали се и влезли в сградата, за да започнат проверката на работни места.

В същото време шофьорът на двете дами от ГИТ забелязал голяма група работници, които излизали тичешком от друг вход и извикал двете инспекторки.

На въпросите на инспекторите кои са и какво правят тук, работниците отговаряли, че са дошли да пазаруват или да питат за наемане на работа.

В работното помещение на фирмата били останали едва 16 шивачки, които се нахвърлили срещу инспекторките.

"Защо сте дошли, ще ни вземете хляба, защо ни тормозите?!", като първоначално отказали да попълнят раздадените им декларации, за да се удостовери в какви трудови правоотношения са.

В крайна сметка шивачките попълнили декларациите и инспекторите отишли да разговарят с работодателя.

Връчили му призовка да се яви в Дирекция “Инспекция по труда” в Благоевград, където да представи необходимите за завършване на проверката документи.

Съмнението на инспекторите, че вероятно има работници без трудови договори, потвърдил и фактът, че пред сградата стояли 10–12 жени със сини (от дънковия плат) ръце. Те се разбягали, твърдейки, че не работят в шивашката фирма.

На 21 юли инспекторите потърсили съдействие от МВР и с още трима инспектори към 12,45 часа отново отишли на проверка и отново се натъкнали на работници, отричащи да са на работа.

Инспекторите поискали да се отвори товарният асансьор, но работодателят заявил, че той е блокирал.

След много разправии асансьорът бил отворен, а в него – 10 едва дишащи работници, престояли там близо 2 часа.

Заради изключително грубото възпрепятстване на контролните органи ГИТ ще търси строга наказателна отговорност от работодателя.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?