25 Април 2024 г. Четвъртък

Фирми, които строят "Тракия", си плащали за спокойствието

2011-07-17 14:59:11
Строителни фирми, които участват в строежа на магистрала "Тракия", са плащали подкупи на служители на агенция "Пътна инфраструктура" и автомобилната администрация, за да работят спокойно. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от агенция "Фокус".
 
След сигналите за изнудване в Стара Загора била задействана полицейска операция "Спокойствието". При нея в момент на получаване на подкуп от 7200 лв. са задържани двама служители на Агенция "Пътна инфраструктура". Те работят в мобилна група, която обслужват регион Стара Загора и са искали пари, за да не бъдат глобявани шофьорите на работещите по магистралата фирми, за претоварване на камионите.

Освен задържаните служители на Агенция "Пътна инфраструктура" са арестувани и работещи в ДАИ – Стара Загора, за които също има данни, че са организирали такава схема за получаване на подкупи, пак за същото нарушение.
 
"Плаща им се на тези служители да не проверяват тези автомобили за претоварването, което извършват", уточни директорът на Областната дирекция на МВР-Стара Загора комисар Алекси Алексиев, цитиран от "Фокус" .
 
При последвалите обиски в офисите на ДАИ Стара Загора са намерени общо повече от 70 000 лева, с които строителни фирми, които са работили по магистралата през 10 последните десет меца са плащали, за да гарантират спокойствието при работа, каза министър Цветанов.
 
Министърът посочи, че снощи е бил задържан и шефът на ДАИ-Стара Загора. Впоследствие на него му е прилошало и е настанен в болница. Състоянието му е стабилизирано.
 
В местния офис на АПИ-Свиленград са открити 12 000 лева, каза още министър Цветан Цветанов. 

Според Алексиев за година служителите в двете институции са получили около 50 000 лева във вид на подкупи. "Има стройно създадена организация двете държавни структури да рекетират превозвачески фирми", каза още директорът на Областната дирекция на МВР-Стара Загора. 

Действията на полицията продължават в момента, разпитват се лица, извършат се претърсвания на адреси, ползвани от задържаните при операцията лица. Предстои да се прецезира обвинението спрямо задържаните лица.

Делото се наблюдава от Окръжна прокуратура. До час-два наблюдаващият прокурор трябва да вземе отношение на кого ще бъдат повдигнати обвинения и ще бъде задържан с мярка "задържане под стража".
 
От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че няма да коментира случая с двамата задържани служители до приключването му.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати