Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Април 21
Начало arrow България arrow Фирми, които строят "Тракия", си плащали за спокойствието

Фирми, които строят "Тракия", си плащали за спокойствието

  Print E-mail
2011-07-17 14:59:11
източник: dnevnik.bg

Строителни фирми, които участват в строежа на магистрала "Тракия", са плащали подкупи на служители на агенция "Пътна инфраструктура" и автомобилната администрация, за да работят спокойно. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от агенция "Фокус".
 
След сигналите за изнудване в Стара Загора била задействана полицейска операция "Спокойствието". При нея в момент на получаване на подкуп от 7200 лв. са задържани двама служители на Агенция "Пътна инфраструктура". Те работят в мобилна група, която обслужват регион Стара Загора и са искали пари, за да не бъдат глобявани шофьорите на работещите по магистралата фирми, за претоварване на камионите.

Освен задържаните служители на Агенция "Пътна инфраструктура" са арестувани и работещи в ДАИ – Стара Загора, за които също има данни, че са организирали такава схема за получаване на подкупи, пак за същото нарушение.
 
"Плаща им се на тези служители да не проверяват тези автомобили за претоварването, което извършват", уточни директорът на Областната дирекция на МВР-Стара Загора комисар Алекси Алексиев, цитиран от "Фокус" .
 
При последвалите обиски в офисите на ДАИ Стара Загора са намерени общо повече от 70 000 лева, с които строителни фирми, които са работили по магистралата през 10 последните десет меца са плащали, за да гарантират спокойствието при работа, каза министър Цветанов.
 
Министърът посочи, че снощи е бил задържан и шефът на ДАИ-Стара Загора. Впоследствие на него му е прилошало и е настанен в болница. Състоянието му е стабилизирано.
 
В местния офис на АПИ-Свиленград са открити 12 000 лева, каза още министър Цветан Цветанов. 

Според Алексиев за година служителите в двете институции са получили около 50 000 лева във вид на подкупи. "Има стройно създадена организация двете държавни структури да рекетират превозвачески фирми", каза още директорът на Областната дирекция на МВР-Стара Загора. 

Действията на полицията продължават в момента, разпитват се лица, извършат се претърсвания на адреси, ползвани от задържаните при операцията лица. Предстои да се прецезира обвинението спрямо задържаните лица.

Делото се наблюдава от Окръжна прокуратура. До час-два наблюдаващият прокурор трябва да вземе отношение на кого ще бъдат повдигнати обвинения и ще бъде задържан с мярка "задържане под стража".
 
От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че няма да коментира случая с двамата задържани служители до приключването му.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?