20 Април 2024 г. Събота

Шестима арестувани при акция "Спокойствието"

2011-07-17 07:22:39

Шестима мъже бяха задържани след операция "Спокойствието" в Стара Загора, информира директорът на Областната дирекция на полицията в града комисар Алекси Алексиев.

Двама служители на мобилна група на Агенция "Пътна инфраструктура" бяха закопчани в момент на получаване на подкуп от 7200 лева от представител на пътностроителната компания "Пи Ес Ай" и представител на фирма за товарни превози, които участва в строителството на автомагистрала "Тракия".

Задържан е и началникът на ДАИ в Стара Загора и негов подчинен, които също са заподозрени, че участват в схемата за подкупване на държавни служители. В ареста са и двамата, предали подкупа.

Парите били залог срещу обещанието, че фирмите няма да бъдат глобявани за претоварване на камионите, които карат.

Петима от задържаните при акция "Спокойствието" вече са с повдигнати обвинения, съобщиха от прокуратурата. Срещу двама от тях обвинението е за даване на подкуп, а срещу другите трима - за получаване на подкуп. И петимата имат мярка "задържане за 72 часа".

Шестият задържан, началник на ДАИ-Стара Загора е в болницата. Предстои да бъда направена медицинска експертиза, която да установи дали срещу него може да бъде проведено наказателно-процесуални действия.

 

По първоначални данни корупционната схема е действала от второто полугодие на миналата година. Превозваческите фирми, които работели по магистралата през последните десет месеца, са плащали, за да гарантират спокойствието си - повод, заради който операцията носи същото кодово наименование.

За това време задържаните държавни служители са получили близо 70 000 лева подкуп. Намерени са и 12 000 лв. в местния офис на АПИ-Свиленград, чиито произход тепърва ще се изяснява, посочват от МВР.

Мобилната група, в която са работили задържаните двама служители на пътната агенция, е отговаряла за контрола на теглото и габарита на колите, движещите се в района на града и Хасково. Случаят няма общо с изграждането на автомагистрала "Тракия", съобщиха междувременно от Агенция "Пътна инфраструктура".

Агенцията разполага със седем мобилни групи. През 2010 г. са съставени над 1000 акта на извънгабаритни и тежки превозни средства, а сумите по съставените наказателни постановления са почти един милион лева. Приходите от такси за движение на извънгабаритни тежки коли са се увеличили с над 30 на сто до над 3 млн. лева.

След последните изменения на Закона за пътищата от май тази година, размерът на глобите и имуществените санкции за дейности от специалното ползване на пътищата и в частност на тези, които се налагат на водачите на претоварени и извънгабаритни камиони, е нараснал тройно и сега е между 1000 и 5000 лева, отбелязва пътната агенция.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати