23 Април 2024 г. Вторник

Богати инвеститори атакуват имотите в Берлин

2011-07-16 13:28:24

Джон Хичкокс, собственик на британската компания за инвестиции в недвижими имоти Yoo, има повод за празнуване. Повече от една трета от жилищата в луксозния жилищен комплекс, който компанията му строи в Берлин, вече са закупени. "Почти 45%, за да бъдем точни", казва той в интервю за Handelsblatt. Което не е никак слаб резултат предвид факта, че проектът ще бъде завършен чак след 2 години.

Берлинският проект се реализира от швейцарската строителна компания Peach Property Group. Швейцарците са специализирани в строителството на висококачествени жилища, което прави и цените в Yoo Berlin доста високи - между 375 000 и 2,9 млн. евро струват жилищните единици. Тоест, става дума за цени от над 10 000 евро за квадратен метър - сума, която преди няколко години бе направо утопична.

Сега обаче е малко по-различно. "Наблюдаваме засилен интерес към луксозни жилищни площи", казва Томас Цабел, изпълнителен директор на специализирана в луксозни имоти агенция Berlin Capital Investments.

"Именно за силни във финансово отношение чужди купувачи в момента е доста лукративно да инвестират в Берлин". 70% от клиентите на агенцията са от чужбина, а голяма част от тях ползват берлинското си жилище не като основно, а като допълнително място за отсядане.

Това мнение се споделя и от успешния берлински проектант Клаус Грот. От около три години той забелязва, че много известни и заможни чужденци избират германската столица за свое второ жилище. "Берлин остава на фокус", казва Грот. При това жилищният пазар печелил и от факта, че заради несигурната икономическа обстановка много хора предпочитат да влагат парите си в подобни ценности.

Точно тази претенциозна клиентела е таргет група на Грот с неговия проект Belles Etages. В близост до известния площад Жендарменмаркт компанията му изгражда 21 самостоятелни жилища с непривичен за Берлин лукс - собствен клуб, с покривни тераси с площ над 100 квадратни метра за жилищата тип "Пентхаус" и с портиер, който може да изпълнява всякакви привички на живущите. Подобен лукс има своята цена - квадратният метър струва до 15 000 евро.

"Във всеки случай премийният сегмент на жилищата все пак е доста ограничен", признава Гот. Според него жилищата в Берлин, които гонят цената от над 5000 евро за квадратен метър, са не повече от 2% от пазара. "Решаващият критерий е местоположението", твърди брокерът Цабел. Топ дестинации в Берлин са местата около Жендарменмаркт, Фридрихщрасе и Унтер ден Линден.

И ако предлагането остане ограничено, цените могат да подскочат още. "В международен аспект цени от 15 000 евро за квадрат не са толкова високи", казва Цабел. В Лондон по данни на Engel & Völkers за луксозен имот се искат и до 76 000 евро на квадратен метър.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати