19 Април 2024 г. Петък

ОЛАФ: 10% от ментетата са истински

2011-07-15 03:13:03

Малко над 10 на сто от стоките, заловени на митниците като ментета, се оказват истински, съобщи Европейската комисия, огласявайки доклад за борбата с контрабандата и нарушенията на интелектуалната собственост за 2010 г.

Миналата година арестуваните стоки са рекордно много – 100 млн., двойно спрямо 2009 г., като общата им стойност вече надхвърля един милиард евро.

След кратко подобрение фалшивите цигари отново са най-много, над една трета от всички спрени ментета. Те идват от Китай и влизат в ЕС най-често през източните му граници.

Комисарят за митническия контрол и борба с измамите Алгирдас Шемета обаче посочи, че за страни като България и Румъния контрабандата на истински цигари, е по-голям проблем, отколкото китайските папироси.

Брюксел ще се опита да се справи с него, като убеди нашите съседи, където се произвеждат повечето от нелегално внесените през България цигари, да вдигнат акцизите и глобите за нарушения, тъй като сега те са пренебрежимо ниски спрямо печалбите на контрабандистите.

Докладът показва, че българските граници са едни от най-тежките в ЕС. 11,3 млн. стоки са спрени на нашите митници, което ни нарежда веднага след Гърция, Холандия и Италия.

Традиционно германските и холандските митничари са най-зорки в проверките, но и нашите са увеличили разследванията с цели 23%, сочи докладът.

Най-голяма вероятност да се сдобиете с менте е ако пазарувате онлайн, сочи докладът. 50 000 от заловените в ЕС 80 000 пратки с фалшиви стоки са пристигнали като пощенски колети. Пратките са малки и е по-трудно да се засичат. Повечето носят печат на онлайн магазини.

Китай е затвърдил позициите си на най-голям производител на ментета за европейския пазар – 85 на сто от стоките идват оттам.

Само за година фалшивите китайски стоки са се увеличили с една пета, въпреки че от 2009 г. влезе в сила споразумение между Брюксел и Пекин за борба с ментетата.

Индия, която води при фалшивите лекарства, и Турция – при храните и напитките, са далеч назад, съответно 3 и 2 на сто от всички заловени стоки.

Веднага след Китай е бившата му провинция Хонконг, където са се специализирали в часовниците и устройствата за пренос на данни (8%).

Фалшификаторите обаче не се целят само в скъпите марки, всичко подлежи на подмяна – сапуни, шампоани, домакински уреди, руско шампанско, канцеларски материали, ножчета за бръснене и дори газеничета, показа изложба, подредена от Еврокомисията в централата й в Брюксел.

В Европа най-голям производител на ментета е Молдова (алкохол и цигари), която изпреварва дори Турция.

Сред европейските членки също има страни, които се опитват да заемат позиции на пазара за фалшиви стоки.

Румъния например държи над 5 на сто от подправената козметика и парфюми. От гръцки работилници излиза всеки трети фалшив часовник в Европа, по 2% от подправената кожена галантерия и слънчеви очила. Латвия се профилира в маратонките менте.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати