26 Април 2024 г. Петък

Войници опъват палатки за чеверме на ГЕРБ

2011-07-14 15:51:57

Войници от две поделения край Пловдив разпъват военни палатки за съботно парти на открито на язовир край Асеновград.

За наглата злоупотреба с властта от страна на управляващите алармира съветникът от БСП Тодор Кръстев.

Той е възмутен от използването на армейски части в Пловдивско, които последните два дни имат заповед да опъват палатки край язовир "40-те извора” до Асеновград.

"Там през уикенда ще се съберат депутати и активисти на ГЕРБ, за да ядат чевермета – пир по време на чума е това", заяви Тодор Кръстев по време на дебати в Пловдивския общински съвет.

Червеният съветник е получил информация за пиршеството в сряда вечер. Тя гласяла, че войници от поделенията в Крумово и Граф Игнатиево се използват, за да подготвят терена и удобствата за голямото парти на открито.

"Недопустимо и противоконституционно е да се използва армията за партиен празник на ГЕРБ", смята Тодор Кръстев.

Изречените от съветника думи в заседателната зала на пловдивските старейшини предизвика гнева на групата на ГЕРБ.

"Не е ваша работа какво правят хората в събота и неделя", заяви в отговор общинският съветник от ГЕРБ в Пловдив и шеф на образователния инспекторат Павлинка Кацарова.

Според нея изказването на Кръстев е пълно нахалство и по маниер от времето на Държавна сигурност.

От централата на партия ГЕРБ в Пловдив обясниха за Dnes.bg, че мероприятието представлява традиционен благотворителен обяд, организиран от кметовете на пловдивските райони „Източен” и „Централен” Петър Петров и Райна Петрова, и ни помолиха да се обърнем за коментар към тях.

От партийната централа поясниха само, че няма нищо нередно и незаконно в организацията.

"Благотворителният обяд е за хората от двата района в почивен ден, а не в работен”, съобщи за Dnes.bg кметът на район “Източен” Петър Петров.

Той потвърди, че войници опъват палатките за празника, но отхвърли обвиненията на БСП.

"Всички разходи по транспортирането, монтажа и демонтажа на шатрите от войниците се поемат от двете администрации, а парите са от спонсори”, категоричен е Петров. По думите му за целта е поискано писмено разрешение от военното министерство, което предоставяло такива услуги.

"Това е все едно някой да прави сватба и да си плати за палатките", коментира районният кмет.

Според предварителен план пикникът на открито ще приключи до 16 часа в събота, след което районът на „40-те извора” ще бъде почистен, а шатрите – премахнати.

"Комунистите, като правят и раздават кебапчета на хижа "Здравец" по поляните, никой не ги закача”, възмути се Петър Петров на хвърлените от БСП обвинения по адрес на ГЕРБ.

Кметът на район „Източен” заяви категорично, че менюто за обяда не включва чевермета, а просто скара.

Малко след като новината бе публикувана, от Министерството на отбраната потвърдиха за случая, но обявиха, че в това няма нищо нередно.

„Твърденията, че Българската армията е използвана за партийни мероприятия, не отговарят на истината“, се посочва в официално съобщение на ведомството.

Оттам потвърждават, че кметовете на районите „Източен“ и „Централен“ са поискали съдействие – „предоставяне и развръщане на палатки и водоноски, при организиране на среща с гражданите на двата района и провеждане на благотворителен обяд на 16.07.2011 г., като разходите са за сметка на организаторите“.

„Традиционна практика на Министерството на отбраната е при възможност да удовлетворява и подпомага исканията на представителите на местните власти при организиране на различни регионални мероприятия“, се посочва още в съобщението.

От ведомството добавят, че от началото на 2011 г. до сега МО е подпомогнало над 10 общини при организирането и провеждането на инициативи от местно значение.

Сред тези общини са Свиленград, Ямбол, Смолян, Чипровци, Горна Оряховица, Карлово, Сливен, Гоце Делчев и други. Министърът на отбраната пък е подписал над 37 заповеди за безвъзмездно предоставяне на движимо имущество на общини от цялата страна.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати