20 Април 2024 г. Събота

Рупърт Мърдок загази. Кризата прехвърли океана

2011-07-14 11:45:41

Рупърт Мърдок, който се бори да овладее кризата във Великобритания, която дотук му струва сделка за 12 милиарда долара, ще трябва да се отбранява на по-голям фронт. Скандалът вече става глобален, пише Reuters. 

Няколко американски конгресмени поискаха разследване, което да установи дали News Corp на родения в Австралия милиардер е нарушила американски закони. 

Австралийският премиер пък обяви, че правителството й ще преразгледа медийните закони. 
„Да видим как е било прониквано в личния живот на хората, и то в моменти на скръб и напрежение в живота на семействата им, беше наистина отвратително“, обяви Джулия Гилард. 

“Допускам, че ще има обсъждане в парламента за това, за най-добрия начин да се справяме с такива неща”, допълни австралийският премиер. 

Базираната в САЩ News Corp е връхлетяна от серия от скандали с обвинения срещу журналисти и наети детективи на водещото им издание News of the World, които прониквали в гласовите пощи на хиляди хора – от жертви на престъпления до семейства на войници, убити в Афганистан.

Обвиненията, включващи подкупване на полицейски служители, дадоха сили на британски депутати от всички партии да се изправят срещу мъжа, който отдавна се чувства като у дома си в средите на политическия елит. 

Австралиецът Мърдок закри News of the World в опит да удържи разрастването на кризата, която доведе до 15% спад на акциите на News Corp и оттегляне на офертата за придобиване на телевизия BskyB. 

Продажба на News International, която държи британските вестници на групата, би помогнала на Мърдок да се отърве от кризата, но това сега не е на дневен ред. Вместо това медийният барон се  е фокусирал върху изчистването на непосредствените политически и правни проблеми пред компанията му и семейството му, според източник на Reuters, запознат със ситуацията. 

Следващата седмица Мърдок и синът му Джеймс ще отговарят на въпроси пред парламентарна комисия, която се занимава със сагата на закрития в неделя News of the World. Да се яви пред парламентаристите, е призована и изпълнителната директорка на News International Ребека Брукс. 

Американските политици също се включиха. Трима известни американски парламентаристи поискаха федералните власти да направят разследване дали News Corp е нарушила американски закони, което означава, че може да се наложи Мърдок да се бори на два фронта от двете страни на океана. 

Скандалът може да се отрази и на притежавания от Мърдок Wall Street Journal, един от най-уважаваните вестници в САЩ, както и огромния му медиен бизнес в САЩ. 

На този фон, дори и Мърдок да реши да продаде някой вестник, се смята, че групата може трудно да намери купувач. 

„Не се сещам за някой, който би ги купил с облака, тегнещ над тях“, коментира източник от банковите среди пред Reuters.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати