29 Март 2024 г. Петък

Депутатите решиха: Лустрация!

2011-07-14 11:41:19

След двучасови дебати, с 92 гласа "за“ депутатите приеха окончателно т.нар. лустрационни текстове в закона за дипломатическата служба. Народните избраници от левицата гласуваха "против", а 2-ма се въздържаха.

На публични постове в Министерството на външните работи (МВнР) вече няма да могат да се назначават агенти на Държавна сигурност (ДС) и на Разузнавателното управление (РУ) на Българската армия.

Бившите сътрудници на ДС, които в момента заемат публични длъжности в задграничните ни мисии, ще бъдат освободени без предизвестие и пренасочени към друга длъжност в дипломатическата служба.

Кандидатите за службите пък ще трябва да представят писмено съгласие или валиден документ за извършена проверка от Комисията по досиетата.

Както при първото четене на закона, и днес споровете бяха остри и разгорещени.

Ангел Найденов от "Коалиция за България" обяви, че левицата ще предложи на народните представители да внесат жалба до Конституционния съд (КС).

Според него не може да се поставя знак на равенство между доносниците и хора, които са служили на българското разузнаване.

 

„Целият този резултат от това – дайте да ги върнем тези по списъка, ми прилича малко на приложение на един принцип именно на службите – т.нар. принцип на гнилите круши. Дайте да хвърлим светлината там не където е реалният проблем, а да създадем една такава високоемоционална среда, в която да покажем как се борим с много сериозен проблем, как спасяваме авторитета на страната, как чистим службата и в същото време – обслужваме една категория хора, които стоят зад паравана, подсмихват се цинично и гледат, грубо казано, сеир”, заяви Георги Пирински от БСП.

По думите на председателя на ПГ на "Коалиция за България" Сергей Станишев целта е да се развържат ръцете на министъра на външните работи за лустрационни и противоконституционни действия.

Не е имало законопроект, който толкова да реполитизира МВнР, посочи той и добави, че министерството се превръща в "лична бащиния на министър Николай Младенов".

„Самият законопроект изземва правомощия от Министерския съвет, от министър-председателя и ги дава на министъра на външните работи, разрушава цялата професионална структура на българската дипломация и премахва всякакви ограничители върху произвола на министъра“, отбеляза Станишев.

След това на брифинг пред журналисти лидерът на червените поиска президентът Георги Първанов да наложи вето върху Закона за дипломатическата служба, защото с него се въвежда колективна вина и се ограничават личните права на гражданите.

ДПС пък не иска да се рестартира процедурата по лустрация, защото, ако трябва да има такава, е необходим или специален закон, или поправка в конституцията.

Юнал Лютфи припомни решение на Конституционния съд от началото на 41-вото НС, според което не може да има две категории народни представители.

Той обясни също, че през всички тези 18 години проблемът с досиетата на публичните личности в България се използва с цел да бъдат дискредитирани отделни политици и отделни политически партии.

„Тон даде правителството на г-н Костов и неговия министър Богомил Бонев. Есента на 1997 г. беше изнесен един списък от 27 народни представители, като половината и повече бяха депутати от ПГ на ДПС”, каза той.

"Когато се обявят всички, принадлежали към едни или други структури на ДС, тогава отпада зависимостта. Но все още витае в пространството, а може би е вярно, че не всички досиета на политици, които са действащи и днес, са разкрити", добави Лютфи.

Лъчезар Тошев от "Синята коалиция" смята, че това е първата стъпка в правилна посока. Според него обаче решението е крайно недостатъчно за реформиране на МВнР, защото засяга само най-висшата част от дипломатическото ведомство.

„Щом сме разкрили веднъж досиетата, трябва да спестим неудобството на тези хора да се опитват да защитават интересите на България в Европа”, заяви от трибуната Иван Костов.

Той подчерта, че между Република България и Народна република България има огромна разлика и че депутатите трябва да я виждат и отстояват.

Според Павел Шопов от "Атака" с новия текст се цели да се подменят кадрите в службите, може би с млади хора, които да бъдат послушни.

"Ало, ало, Москва, слушам", през всичките тези 20 години те смениха изречението с "Ало, ало, Вашингтон, слушам". И те служиха. Само че дойде време новите господари да ги сменят с други хора, защото тези си свършиха работата. И в момента на висши държавни постове у нас има бивши агенти", заяви Шопов.

Министърът на външните работи Николай Младенов посочи, че трябва ясно и категорично да се заяви, че се прекъсва връзката ДС.

„През последните 20 години процентът на хората, свързани с бившите спецслужби, които са представлявали страната ни, се е увеличавал, вместо да намалява. Не можем да позволим тези зависими хора да продължат да управляват една система“, категоричен беше в коментара си Младенов.

Тези текстове не са лустрационни, не отнемат човешки права, завърши той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати