19 Април 2024 г. Петък

"Форбс": "Манчестър юнайтед" е най-скъпият спортен клуб в света

2010-07-22 15:36:55
Носителят на 18 титли във футболния шампионат на Англия "Манчестър юнайтед" е най-скъпият спортен клуб в света според класацията на списание "Форбс". Стойността на "червените дяволи" се оценява на 1.835 млрд. долара и те отново изпреварват "Далас каубойс", който се подвизава в американската Национална футболна лига.

"Каубоите" са оценени на 1.65 млрд. долара, като запазват стойността си от миналата година. При "Манчестър юнайтед" се забелязва намаление от около 2%.

На трето място в тази класация се изкачва бейзболният "Ню Йорк янкис", който е оценен на 1.6 млрд. долара. Това е увеличение със 100 млн. долара в сравнение с миналата година. Наскоро почина дългогодишният собственик на "Янките" Джордж Стайнбренър.

В Топ 10 на класацията на "Форбс" има още пет отбора по американски футбол - "Вашингтон редскинс" ($1.55 млрд.), "Ню Инглънд пейтриътс" ($1.361 млрд.), "Ню Йорк джайънтс" ($1.183 млрд.), "Ню Йорк джетс" ($1.17 млрд.) и "Хюстън тексънс" ($1.15 млрд.).

В първата десетка попадат и още два футболни отбора - "Реал" (Мадрид) и "Арсенал". Испанците остават на шестата позиция от миналата година, но губят 30 млн. долара от стойността си. "Топчиите" падат от седмо на осмо място, като са поевтинели с 20 млн. долара.

В Топ 50 на класацията влизат всичките 32 отбора от НФЛ, девет европейски футболни клуба, пет бейзболни, два от НБА и два от Формула 1.

В същото време при индивидуалните спортисти Тайгър Уудс продължава да печели най-много. Въпреки че имиджът му пострада сериозно от сексскандала в края на миналата година и беше изоставен от редица спонсори, годишните приходи на голфъра са 105 млн. долара.

Засега американецът е единственият действащ спортист, който е натрупал състояние от над 1 млрд. долара. Това се случи през октомври миналата година.

Втори след него е боксьорът Флойд Мейуедър с прякор Парите, който е спечелил 65 млн. долара за миналата година. Трети е баскетболистът Кобе Брайънт с годишни постъпления от $48 млн., а след него е голфърът Фил Микелсън с $46 млн.

Най-богатият сред футболистите - Дейвид Бекъмq е пети с $43.7 млн. долара, а веднага след него е бившият номер едно в тениса Роджър Федерер с $43 млн. Топ 10 се допълва от баскетболиста Леброн Джеймс ($42.8 млн.), боксьора Мани Пакиао ($42 млн.) и състезателите по американски футбол Илай Манинг ($39.9 млн.) и Теръл Съгс ($38.3 млн.). 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати