20 Април 2024 г. Събота

144 млн. лв. задължения си събра НАП-Варна

2011-07-14 11:15:20

Над 144  милиона лева от просрочени данъчни и осигурителни задължения  постъпиха в бюджета за първите шест месеца на 2011 година.

Това се случи след предприети действия на публичните изпълнители при териториалната дирекция на НАП Варна, съобщиха от там.

85 милиона лева са събраните просрочени данъчни задължения, а близо 59 милиона са осигурителните.

Спрямо лица, които не са внесли доброволно просрочените задължения и не са потърсили контакт с НАП Варна за тяхното разсрочване, публичните изпълнители са образували изпълнителни производства по 13 504 дела.

19 043 банкови сметки на длъжници са запориранипрез първите шест месеца на годината, след като са получили покана или съобщение за доброволно изпълнение, но са отказали да изпълнят задълженията си към приходната агенция.

390 от тях са поискали и получили от НАП Варна разрешение за неотложни плащания, което им позволява да ползват за дейността част от постъпващите по запорираната сметка суми, а останалата част да отиват за погасяване на просрочените данъчни и осигурителни задължения към бюджета.

По този начин НАП Варна е усвоила над 1 милион  лева от запорираните сметки, като е дала възможност на фирмите в затруднение да продължат да работят.

За същия период на изминалата година разрешения за неотложно плащане са поискали 160 фирми от региона.

18 искания за обявяване в  несъстоятелност на фирми длъжници са подадени от НАП  Варна в съда от началото на годината до сега.

Техните задължения към хазната надхвърлят 62  милиона лева.

„През следващите шест месеца ще засилим действията си за събирането на просрочените задължения от фирми и лица, които са отказали контакт с нас, като ще акцентираме на събирането на осигурителните вноски.

Само през месец юни 2011 година публичните изпълнители от териториалната дирекция са събрали 10 милиона лева дължими осигуровки, които работодателите са отказали да внесат.

Винаги сме насърчавали доброволното изпълнение на задълженията, готови сме да проявим разбиране, провеждаме ежедневно срещи със задължени лица и фирми, за да намерим най-подходящия начин за издължаването им към бюджета", заяви Мирослав Нонев, шеф на дирекция „Събиране" при ТД на НАП Варна.

източник: news.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати