25 Април 2024 г. Четвъртък

Червени и сини знаят – вотът е обречен. Оптимисти са ДПС

2011-07-14 10:00:37

„Без да правим някакви проучвания, за нас е ясно, че вотът няма да мине. Има достатъчно така да се каже малцинство в мнозинството на ГЕРБ от 117 депутати на ГЕРБ. Има достатъчно независими, които ще ги подкрепят”, категорично заяви Ваньо Шарков от “Синята коалиция”.

“Да се нарича безсмислен един вот само заради резултата от гласуването, е неуместно и несъстоятелно“, каза пред bTV депутатът от „Коалиция за България“ Ангел Найденов.

“Не знам защо всичко, което се случва в Народното събрание, се мисли, че е плод на предварителни договорки”, коментира Янко Янков от ДПС.

Той изрази увереност, че в опозицията има „достатъчно опитни политици, които ще опитат с добри аргументи да убедят колегите си да гласуват „за” вота”.

Така представители на трите политически сили, които застават зад вота за недоверие срещу управляващите заради провал на политиката по сигурността, коментираха въпроса дали са си направили сметката за подкрепата по време на гласуването му.

И тримата депутати се обединиха около това, че подобен вот е необходим, за да се дискутира проблемите в сигурността и вътрешния ред в страната.

 

„Нарушават се правата и свободите на гражданите, насажда се страх, че всеки може да бъде третиран като потенциален престъпник”, това са основните доводи, с които ДПС ще подкрепи вота на недоверие, изразени от депутата Янко Янков.

„За да има промяна във вътрешната политика, трябва да бъде сменено цялото правителство“, обяви Найденов и допълни, че един от основните проблеми на МВР е липсата на реформи, които били спрени и в сектор „Сигурност”.

И какво ще стане след това, ако вотът мине, попита водещият. Отговорът на червения депутат беше – нов кабинет от премиера Борисов, който може да смени, а може и да не смени министър Цветанов.

Ваньо Шарков пък направи опит да се разграничи от другите двама събеседници, като подчерта, че „Синята коалиция“ не е вносител на вота и колегите му все още не са видели мотивите.

В Народното събрание вече се събират подписите за третия поред вот на недоверие. Очаква се той да бъде внесен в деловодството на парламента утре.

Инициатор на вота е ДПС. От партията ще поискат, освен оставката на кабинета, и предсрочни парламентарни избори.

До момента освен подкрепата на БСП и „Синята коалиция“, от РЗС също заявиха, че ще гласуват срещу управляващите. Единствено от „Атака“ умуват как да използват гласовете си.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати