27 Април 2024 г. Събота

Опозицията: Внасяме вота на недоверие в петък, ГЕРБ: Това е пазарлък

2011-07-14 05:18:56
В петък ДПС ще внесе вот на недоверие към кабинета "Борисов" в сектор сигурност - ресор на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. Това обяви зам.-председателят на партията Лютви Местан след среща с парламентарната група на БСП. "Целта не е правителство да падне, а да се пазарят и да си слагат министри", реагира зам.-председателят на групата на ГЕРБ Валентин Николов.

Утре ДПС ще уточнят мотивите и ще започне събирането на необходимите 48 подписа за внасянето на искането за сваляне на правителството. Очаква се дебатът и гласуването да са следващата седмица. За да бъде внесен вота са нужни подписите на 48 депутати. БСП и ДПС имат 75, заедно със "Синята коалиция" и петима лоялни на Яне Янев депутати от РЗС се събират общо 94 гласа.

От "Атака" и днес не отговориха ще подкрепят ли инициативата. Повториха, че ще 16-те им депутати ще определят позицията си едва след като искането бъде внесено в деловодството на парламента и прочетат мотивите.
За да бъде свалено правителството са необходими 121 гласа.ГЕРБ и независимите обаче имат 130 депутати. Това ще бъде третият вот на недоверие към правителството на Борисов. Първият бе през октомври 2010 г. за неосъществената здравна реформа, а вторият преди месец - за цялостния провал в икономиката.
"Инициативата е отворена и за другите парламентарни групи - мотивите са съвършено ясни,  затова всеки може да се включи", обяви Лютви Местан. Той отново подчерта, че целта е сваляне на правителството и предсрочни парламентарни избори наесен заедно с местния и президентския вот. "Ако пък бъдат сменени няколко министри, ще сме частично удовлетворени", допълни той.

"След втория вот обявихме, че ще внесем вот на недоверие за цялостната политика на правителството, което отпадна, защото темата за сигурността обедини опозицията", призна Ангел Найденов от БСП. Левицата съзира вина за провала в сферата на сигурността и в министър-председателя Бойко Борисов. "Нима забравихте за СРС-скандала", попита Найденов. След това описа Цветанов като "министърът, човекът, образът, който успя да обедини срещу себе си толкова разнородни по същността си партии".

По-рано РЗС и десницата също обявиха подкрепа за свалянето на кабинета заради провал в сферата сигурност. Те обявиха решението си след едночасови консултации между Яне Янев и съпредседателя на "Синята коалиция" Иван Костов (ДСБ). Двамата уточниха, че няма да са вносители на искането. Депутатите на разпадналата се парламентарна група на РЗС ще гласуват срещу кабинета, няма да напуснат пленарната зала, както на предишния вот, подчерта Янев. Според него "с падането на Цветанов ще излязат компромати от работата му, нечувани в европейски мащаб".

С вота на недоверие опозицията иска дестабилизацията на правителството не, за да падне кабинетът, а за да се пазарят с ГЕРБ и да сложат свои министри в него. Това заяви зам.-председателят на групата на ГЕРБ Валентин Николов. "Вероятно някои от тези, които стоят зад вота, искат да станат министри, ние обаче категорично няма да допуснем това", каза още той. Декларира също, че парламентарната група на ГЕРБ категорично подкрепя министър Цветан Цветанов.

От управляващата партия нарекоха вота "измислен", а мотивите - неоснователни. Според тях секторът сигурност е най-силният. "Всички партии, които се обединиха, за да подкрепят вот на недоверие в сектор сигурност, явно използват късата памет на хората"октоподите", докладите на ЕК са окуражаващи. "Може би искат да пуснем всички задържани лица, за да може да се върне старият ред?", попита той опозицията.

Николов попита "Синята коалиция" кой е повел войната срещу Цветанов и "кой се показва зад Доган и зад Станишев – именно лицето Костов". ГЕРБ не приемали такова поведение от партии-членки на Европейската народна партия.

"Опозицията няма какво да прави, затова се занимава с вот на недоверие, а ние работим", коментира пък вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Вотът на недоверие е оценката на партиите, за мен е важна оценката на българското общество. Така вътрешният министър Цветан Цветанов отговори на искания вот на недоверие заради провал в сектора сигурност. На пресконференция, в компанията на американския посланик Джеймс Уорлик, посланика на Италия Стефано Бенацо и представители на Европол, Цветанов обяви, че правителството е спазило обещанията си да прекърши тежката организирана престъпност и да осигури пълна оперативна свобода на службите. Министърът отрече и обвиненията, че събирал компромати срещу политически опоненти и добави, че това нямало как да се случи в днешно време.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати