Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Юни 25
Начало arrow България arrow Брюксел против да даваме двойни заплати на някои чиновници

Брюксел против да даваме двойни заплати на някои чиновници

  Print E-mail
2011-07-14 05:02:24
източник: dnes.bg

Двойните заплати на чиновниците, работещи с еврофондове в България, предизвикаха дискусия в комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, където беше обсъден доклад за усвояването на предприсъединителните фондове в България и Румъния.

Според изследването, направено по поръчка на Европарламента, по-високите заплати не са добро решение и макар краткосрочно да задържат служителите, не помагат за решаването на най-големия български проблем – липсата на административен капацитет. Авторите на проучването смятат, че служителите могат да бъдат задържани на работа с по-умело управление, при "реалистични възнаграждения" и при ясни перспективи за кариерно развитие. 

Европейската комисия, която препоръча на предишното правителство да дава двойни заплати на работещите с еврофондовете, а сегашното запази тази практика, оспори заключенията на доклада. 

"Всеки път като отивахме в България виждахме нови лица. И какво да правим, принуждавахме се да обучаваме отново и отново", поясни Жак-Мари Салер от дирекцията за "Регионално развитие" на Европейската комисия. 

Според него в първите години на членството положението е било драматично, тъй като е трябвало бързо да се приеме и усвои европейското законодателство, което силно се е различавало от българските традиции и култура в обществените поръчки, екологичното право и др. 

За това са били необходими образовани хора. Заради изтичането на мозъци и по-високите заплати в частни сектор текучеството било огромно. И комисията, и проучването посочват, че проблемът с капацитета на администрацията още и не е решен.

Изследването на Европарламента твърди, че вдигането само на някои заплати е признание за провал на административната реформа и не представлява устойчиво решение в дългосрочен план. Като проблем се посочва и липсата на доверие между политиците и чиновниците, политическите чистки, прекалената бюрократизация на европейските процедури, слабият контрол върху разходването на евросредствата.

В крайна сметка те доведоха до спирането на финансирането по трите програми предприсъединителни програми - ИСПА, ФАР и САПАРД през 2008 г. 

Проучването, обхващашо периода 2003-2007 г. твърди, че България е имала най-много трудности при усвояването на предприсъединителните фондове в сравнение с всички останали нови държави, включително Румъния. 

Като резултат България е усвоила само 85,6 на сто от предвидените за нея средства, Румъния 95 на сто от фондовете. Средната "усвояемост" на новите страни е 93,3%. 

Изследването твърди, че очакванията какво може да се постигне със заделените за България 502 млн. евро за 5 г. са били прекалени и затова не са се и оправдали.
  
 
Коментари (1)
Добави коментар
  • skandalno - 2011-07-14 08:15:21
  • бъхтене докъм 8-9 вечерта за по 500 лв на месец, вие луди ли сте??? питайте ги от ДГ Риджио дали техните експерти си тръгват по тъмно от работа ?!?!?!?. Заплатите освен, че не са двойни, се изплащат само за заработено време - т.е. при болнични или полагаем "платен" отпуск по закобн, те не се плащат....или това е поредната долна пропаганда на сегашните ?!?!?!? питайте дали някой чиновник в нормална страна членка взима 500 евро на месец, та даже и румънците взимат повече....
 
Последни новини от категория България
Новини Църквата почита днес църковния празник Рождение на св. Йоан Кръстител, наричан от народа Еньовден. - - Заченат с Божията намеса, св. Йоан, наречен Кръстител или Предтеча, се ражда няколко години ...
Новини Темата Македония и отказът на премиера Борисов да приеме македонския президент са водеща тема за петъчните вестници."Премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с президента на Македония ...
Новини Днес бурите ще отминат единствено североизточната част на страната, където ще бъде слънчево и отново с типично летни температури.  - В 15 области е обявен жълт код за опасни явления.В ...
Новини И днес времето ще бъде предимно слънчево, температурите остават по-високи от обичайните за сезона, само на отделни места са възможни превалявания.Над източните райони в сутрешните часове ще ...
Новини България почита героите от Априлското въстание от 1876 г. - днес се навършват 142 години от героичната епопея, в която най-достойните синове и дъщери на народа ни проляха кръвта си в името ...
< Предишна новина   Следваща новина >
 

АНКЕТА

Как преценявате Кабинетът Борисов 3?