19 Април 2024 г. Петък

За първи път: Двама депутати от ГЕРБ са осъдени за конфликт на интереси

2011-07-13 17:41:53
Депутатите от ГЕРБ Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев станаха първите народни представители, осъдени за конфликт на интереси при приемането на закони. Двамата обаче се разминават с минималната глоба от 5000 лв. Това следва от окончателните решения на Върховния административен съд (ВАС).

Аврамов и Гюзелев заедно с шефа на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева (ГЕРБ) през пролетта на 2010 г. внесоха промени в закона за земите. С предлаганите от тях текстове арендаторите щяха да получат привилегия при купуването на земи, които обработват, а правата на собствениците щяха да бъдат ограничени.

Идеите на депутатите от ГЕРБ предизвикаха голям скандал за законодателен лобизъм, който се засили от факта, че преди да влязат в парламента, и тримата са били в земеделския бизнес. Така през юли 2010 г., малко преди гласуването на текстовете на второ четене, те бяха изтеглени.

Последва проверка на комисията за конфликт на интереси в Народното събрание, която завърши със заключение, че Аврамов и Гюзелев са нарушили закона, а Танева не е. Тя беше оневинена, тъй като фирмите, които е управлявала, като "Мел инвест", не са обработвали собствена или наета земя през последните три години. Аврамов и Гюзелев бяха изпратени на съд.

ВАС излезе с окончателни решения, че депутатите от ГЕРБ са били в конфликт на интереси, като са предлагали привилегиите за арендаторите. Двамата бяха осъдени от тричленен състав на ВАС още през пролетта, но обжалваха. Вчера обаче и състав от петима съдии потвърди, че са в конфликт на интереси. По закон наказанието е от 5000 до 7000 лв. глоба. 

Магистратите обосновават нарушението на Аврамов с факта, че все още е собственик на 30% от акциите в "Гала инвест холдинг", чийто директор е бил, преди да стане депутат. Холдингът обаче е съсобственик заедно с друго свързано дружество във фирмата "Игал" ООД (на която преди Аврамов е бил управител). "Игал" пък е обработвала земи в Монтанско, като през 2010 г. е декларирала, че стопанисва над 2200 дка.

Това според ВАС означава, че Аврамов е имал частен интерес от приемането на поправката в закона за земите. Според съда е без значение, че проектът е бил оттеглен и свързаните с депутата фирми не са успели да се облагодетелстват. В решението си магистратите са записали, че обвързаността на Аврамов с фирми - арендатори на земя, е повлияло на безпристрастното изпълнение на задълженията му като депутат.

Те подчертават, че е достатъчно, че е участвал във внасянето, обсъждането и гласуването на промените.
Мотивите, с които ВАС осъжда Стоян Гюзелев на 5000 лв. глоба, са аналогични. В решението си съдът посочва, че той е имал частен интерес от предложената от него поправка в закона.

Интересен факт е, че прокурорът по делото на Аврамов Мери Найденова се е изказала в защита на депутата. Според нея нямало доказателства, че той е "в някаква икономически или политическа зависимост с търговски дружества".

Това е първият случай на депутати, осъдени за конфликт на интереси при приемането на закони. Досега по новите правила бяха наказани Михаил Михайлов от "Синята Коалиция" и Рушен Риза, депутат от ДПС в предишния парламент. Те бяха глобени с 1000 лв. за неподаване на декларация за конфликт на интереси. Лидерът на ДПС Ахмед Доган обаче не беше наказан за хонорара си от 1 млн. евро, получен по консултантски договори.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати