28 Март 2024 г. Четвъртък

Митниците започват 24-часово наблюдение на складовете за горива

2011-07-12 17:26:01
Агенция "Митници" започна постоянно наблюдение на акцизни складове за горива в страната, заяви за "Дневник" директорът на агенцията Ваньо Танов. Целта е да се установят точните количества, които се внасят, произвеждат и продават.

Днес митничари са започнали първо с рафинерията на "Лукойл" в Бургас, четири данъчни склада на търговеца "Лукойл България" и два други, от които единият на партньорска фирма, а наблюдението ще продължи 3 месеца, уточниха от пресцентъра на агенцията.

През следващите три месеца ще започне наблюдение и на данъчните складове на други компании. Митничарите ще спират и цистерни из страната и ще замерват превозваните количества.

Според Агенция "Митници" рафинерията в Бургас е единствената от петролния сектор, която все още не е изпълнила изискванията на Наредба 3 за контрол на производството и разпространение на акцизни стоки. Това е и причината да се започне първо с нейното наблюдение.

С влизане в сила на наредбата всеки производител и търговец на горива трябва да има системи за измерване на произведеното или внесеното гориво в данъчния си склад, преди то да потегли към клиентите.

Целта на наредбата е да се пресече сивият сектор и всички внесени и произведени акцизни стоки да бъдат обложени. "Лукойл България" я е изпълнил, но като единствения търговски партньор на рафинерията на вътрешния пазар също ще се наблюдават нейни складове.

"Ако може с някакви количества да бъде ощетена държавата, това се случва в "Лукойл Нефтохим", обясни Ваньо Танов.

Митническите власти ще следят движенията на горива при "Лукойл Нефтохим", което е собственик на рафинерията в Бургас, и четири склада на "Лукойл България", която е търговска компания и е единственият клиент на рафинерията за българския пазар. Другите два данъчни склада са на партньора "БМВ-2000" ООД в Благоевград и фирмата "Сакса" ООД в Нови Искър. Техни представители  вчера не бяха открити за коментар.

От търговеца "Лукойл България" обясниха, че те са сред първите, изпълнили изискванията на наредбата, докато при рафинерията това се бави, защото изисква инвестиционна програма, която ще опитат да изпълнят до края на годината.

Дотогава те подават информация от независим орган, който измерва производството. От "Лукойл" коментираха още, че "наблюдение е демонстрация на контрол и митничарите не могат да видят повече от това, което машините отчитат".

Данъчните складове са депа, в които готовите горива пристигат от рафинерии, пристанищата или от други складове, но все още не са обложени с акцизи, и оттам се разпределят към крайни клиенти - бензиностанции и индустриални компании, които плащат акцизите, или се изнасят, при което акцизи не се дължат. Статут на данъчни складове имат и самите рафинерии.

Митничарите ще наблюдават на входа всяко моторно превозно средство, което влиза в складовете на "Лукойл" и партньорите й, като ще проверяват и записват с какви административни документи се превозват горивата, както и техните количества. Същият контрол ще се установи и на изхода на данъчните складове.

Според Ваньо Танов така с абсолютна точност ще се знае какви количества гориво се внасят от "Лукойл", какво е потреблението и какви са клиентите. Тъй като има по-ниски акцизни ставки на горивата за отопление, веднъж излезли от данъчните складове, често се злоупотребява, като продажбата на качествен дизел се представя за газьол или тежко гориво.

Износът също ще се следи, като митнически служители ще проверяват както зареждащите устройства на танкерите, така и количествата в техните резервоари. Танов заяви, че резултатите от наблюдението ще служат и при прогнозиране на бюджетните приходи от акцизи върху горивата през следващата година.

За да гарантират ефективността от наблюдението, в него ще се включат 200 човека, които на смени да следят данъчните складове. Отделно данните, които те въвеждат в компютрите, веднага ще са на разположение на мобилните групи, които ще могат да проверяват цистерните, след като тръгнат из страната.

Подобни проверки митниците са правили и преди, но никога с толкова голяма продължителност. Целта е както в данъчните складове с горива, така и при тези на алкохолните компании да се проследят производственият процес и дистрибуцията на продуктите.

Според Агенция "Митници" затягането на режима е прекъснало напълно нелегалното производство на алкохол в лицензираните фабрики и ако в момента има дестилиране в индустриални количества, това е в обекти, които не са регистрирани никъде и с това трябва да се борят органите на МВР.

Като пример митничарите дават събраните до края на май акцизи от спиртни напитки, които нарастват с 52.2% на годишна база. При горивата пък увеличението е 8.4%. Ваньо Танов отказа да дава оценки за размера на нелегалния пазар на горива.

За да покаже ефекта от прилагането на Наредба 3, шефът на митниците заяви, че една от компаниите за горива е започнала да внася по 20 млн. лв. акциз, след като изпълни техническите изисквания на наредбата, а преди това плащаните от нея акцизи са били под 1 млн. лв. на година.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати