29 Март 2024 г. Петък

Станишев загрижен за конституцията ни

2011-07-12 15:34:08

 

Да опазим Конституцията. Този призив отправи Сергей Станишев по време на тържественото отбелязване на 20 години от приемането на българската Конституция в аулата на СУ „Св. Климент Охридски."

На тържествената дискусия, организирана от сдружение „Конституционализъм и демокрация", присъстваха Красимир Премянов, Нора Ананиева, Георги Близнашки, Михаил Миков, Петър Димитров, Петър Курумбашев, Румен Петков, Меглена Плугчиева, Александър Каракачанов, конституционни съдии.

Лидерът на БСП се обяви категорично против смяната на основния ни закон, тъй като според него той трябва да бъде добра основа, която да се развива с времето.

По думите му призивите за нова Конституция и президентска република са ретроградни и опасни. За Станишев те показват „носталгия по силната ръка на бащицата."
Червеният лидер изрази убеденост, че 99% от българските граждани не са чели Конституцията - основният закон, който гарантира техните основни права.

По време на дискусията бяха поканени народните представители от Седмото Велико народно събрание, подписали се под Конституцията на Република България.
я своето изказване Гиньо Ганев подчерта, че преди 20 години с приемането на основния закон България е скъсала стоталитарното минало и е направила историческия избор към свободата и демокрацията.

Тогава сред разбеснялото се море от омраза надделя едно сублимирано чувство за държавническа отговорност и се създаде воля за конституция, подчерта той.
По думите му Конституцията не само гарантира правата и свободите на хората, но и съдържа пътя за развитието на тези права и свободи. Тяхното богатство може и трябва да се множи чрез нея и в нея, каза още Ганев.

Той призова да не се допускат авторитарни режими: „Днес едно мнозинство прави опити да сложи ръка на парламента."

По думите му дървото на омразата трябва да бъде изкоренено с ръцете на демокрацията.
Преди 20 години 313 мечтатели подписаха конституцията на България. Това заяви депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов. По думите му това са били мечтатели за по-демократично и хуманно общество и сега над 50 от тях са починали и може би се намират в един по-добър свят.

Самият Корнезов за тези 20 години разбрал, че е важно да приемеш Конституцията, но два пъти по-важно е да я защитиш. Той изтъкна, че 4 пъти е променяна Конституцията, а петият „виси" в парламента, като визира промените във връзка с пакта „Дянков."

Колкото по сме пипали Конституцията, по сме я влошавали, смята той и допълни: Конституцията не е свята, но е свещена.

В заключение Корнезов призова да защитим юлската Конституция

 

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати