25 Април 2024 г. Четвъртък

Германия изнася коли, България – лекари

2011-07-12 15:01:29

"Както Германия произвежда и изнася коли, така България ще произвежда и изнася лекари”, обяви в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов.

Той обяви, че не вижда лошо в това българските специалисти да работят в чужбина. Според него държавата може да печели от изнасянето на медицински лица за други страни.

"Ако са необходими 10 хиляди лекари, ще произведем 20 хиляди”, каза Борисов пред студенти на Медицинския университет в Пловдив, където откри новата сграда на висшето учебно заведение.

"Ние също взимаме чужди мениджъри да управляват наши фирми, но в страните си те не казват, че идват в България, защото даваме по-високи заплати”, продължи разсъжденията си премиерът.

След въпрос на Dnes.bg Бойко Борисов взе отношение и по казуса със затворената болница в Девин заради дълг от милион и половина лева.

"Държавата ще помогне на лечебното заведение, при условие че човекът, който е отговорен за източването на болницата, подаде оставка”, заяви Борисов.

Премиерът не конкретизира чия е вината за затварянето на девинската общинска болница и лишаването на 30 хиляди души от медицинска помощ.

 

Според здравния министър д-р Стефан Константинов лечебното заведение може да бъде спасено, при условие че се преструктурира в медицински център. Така ще получи два милиона лева европари.

"Не е необходимо Девин да развива всички видове медицина, нужни са легла за болните и реанимобил, който да ги транспортира”, коментира министър Константинов.

От болницата в Девин коментираха, че ако бъдат преструктурирани в медицински център, ще разполагат с не повече от 10 легла, а болните ще трябва да се изписват след 48-часов престой.

В същото време прокуратурата в Смолян продължава разследването срещу бившия директор на лечебното заведение д-р Чавдар Маринов заради безстопанственост.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати