24 Април 2024 г. Сряда

Нови обвинения срещу медийната империя на Рупърт Мърдок

2011-07-12 14:23:37
Бившият британски премиер Гордън Браун заяви днес, че британските вестници на Рупърт Мърдок са използвали известни престъпници, за да получат поверителна информация за него, семейството му и за други хора. Браун е поредната жертва на подслушванията, довела до закриването на един от най-популярните вестници на Острова, News of the World.

Браун обвини компанията News International (собственик на британските вестници на Мърдок), че работи във връзка с криминалния свят и обяви, че вестникът Sunday Times, част от империята на Мърдок, е използвал непочтени методи, за да се добере до подробности от личния му живот с цел да го свали от премиерския пост, цитира думите му Би Би Си.

В понеделник бившият премиер лейбърист бе предупреден от разследващите, че в началото на неговия мандат Sunday Times, част от News International на Рупърт Мърдок, е получил поверителна информация за банковата му сметка, медицински досиета, юридически документи и други лични данни. Така за първи път още едно издание на Мърдок на Острова попадна под подозрения за използване на неетични практики за събиране на информация.

"Шокиран съм, напълно шокиран, да разбера, че това се е случило заради техните връзки с престъпници, известни престъпници, които са извършвали тази дейност, наети от разследващи (журналисти – бел. ред.) от Sunday Times", каза Браун във вторник.

News International обяви, че е поискала цялата информация, за да направи свое разследване по обвиненията на Гордън Браун.

"Гардиън" пък твърди, че Ребека Брукс се е обадила през октомври 2006 г. на Гордън Браун и съпругата му Сара часове след като лекарите са установили, че синът им Фрейзър страда от циститна фиброза, за да ги уведоми, че Sun знаят тайната. По онова време Ребека Брукс е била главен редактор на Sun (в момента е изпълнителен директор на News International), което показва, че и най-продаваният вестник на Мърдок е използвал непочтените методи, заради които в неделя бе закрит седмичният таблоид News of the World.

Междувременно в. "Гардиън" съобщи, че принц Чарлз и съпругата му Камила са предупредени от полицията, че гласовите им пощи също вероятно са били подслушвани от News of the World.

Днес помощник-комисарят на лондонската полиция Джон Ятс трябва да даде показания пред парламентарната Комисия по вътрешните работи. Ятс е критикуван заради решението си през 2009 г. да не подновява воденото преди това разследване с подслушвания на News of the World.
На изслушването пред парламентарната комисия ще присъства и Анди Хеймън, който е ръководил първоначалното разследване, въз основа на което двама души, един от които журналист на News of the World, бяха арестувани през 2007 г., че са проникнали в гласовите пощи на представители на кралското семейство.

В. "Ню Йорк таймс" твърди, че петима висши следователи от британската полиция са разкрили, че техните мобилни телефони също са били подслушвани малко след като Скотланд ярд е започнало разследването на News of the World през 2006 г.

Тези разкрития поставят въпроса дали полицаите не са се притеснявали, че разследването на таблоида може да стане причина за излагане на техните тайни от вестника, пише "Таймс", цитиран от "Ройтерс".

Подозренията, че други издания на Мърдок освен News of the World макар и в по-малка степен са използвали незаконни практики, със сигурност ще задълбочат кризата, заради която Рупърт Мърдок пристигна в Лондон с надежда лично да уреди, за да не заплашва сделката за придобиването на сателитната тв компания BSkyB.

"Закриването на таблоида News of the World имаше за цел да сложи точка на всичко това, но не успя", коментира медийният консултант Стив Хюлет. "Вече не става дума за News of the World, а за компанията. Не става въпрос за токсичен актив, а за токсична компания, така че всичко, което излиза наяве за друг актив на News Corporation, само долива масло в огъня."

Вчера Мърдок обяви, че оттегля офертата си за 61-те процента от BSkyB, които не притежава, и се съгласява сделката да бъде разгледана от Комисията по конкуренцията. Нейното становище се очаква след няколко месеца, дори година.

"Това е умен тактически ход", твърди Ян Уитайкър, медиен анализатор от компанията Liberum Capital. Според него решението на Мърдок освобождава правителството от политически неприемливото, но неизбежно досега одобрение на сделката.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати