24 Април 2024 г. Сряда

Днес се навършва 1 година от откриването на планетата Нептун

2011-07-12 10:37:41
12 юли 2011г. е денят, в който се навършва една година от откриването на планетата Нептун.

По-точно една нептунска година, равняваща се на 164.79 земни години.

За това време планетата е обиколила Слънцето веднъж от 24 септември 1846г. - денят, който е прието да се отбелязва като датата на регистрирането на Нептун.

Намираща се на около 4.4 милиарда километра от Земята, това е първата планета, открита "умишлено", разказва Би Би Си.

В края на ХVІІІв. астрономите забелязват известни аномалии в орбитата на Уран. Учените решават, че или нещо в теорията на Исаак Нютон е сбъркано, или че друго голямо небесно тяло влияе на седмата планета в Слънчевата система.

Задачата да се открие осма планета в огромното космическо пространство преди 200 години изглеждала предизвикателна математическа задача.

Постепенно се натрупват математически прогнози за местоположението и орбитата й, но за пръв път Нептун е видяна на 23 септември в Берлин след около едночасова проверка с телескоп на изчисленията на Юрбен льо Верие.

Йохан Готфрид Гале открива планетата точно там, където е предвидил французинът. Независимо от него същите резултати показва и британецът Джон Коуч Адамс.

Има обаче и привърженици на теорията, че много преди тях планетата е видяна от Галилео Галилей. Според д-р Робърт Маси от Кралското астрономическо общество Нептун е изобразен като "фиксирана звезда" до нарисуваните от италианеца през 1613г. Юпитер със спътниците му.

Днес Нептун е най-отдалечената планета от Слънчевата система, след като през 2006г. Плутон бе понижена до планетоид.

За планетата обаче се знае относително малко, защото е трудна за наблюдение. Отблизо е заснета чак през 1989г. от мисията "Вояджър-2". Понеже годишните сезони там траят по 40 години, документирани са единствено пролетта и ранното лято на Нептун.

Покрита е с атмосфера от 80% водород, 19% хелий и по-малки части метан под формата на сини облаци, носещи се със скорост от над 1600 км/ч. Нептун е с диаметър 4 пъти по-голям от този на земята, но плътността му е значително по-ниска и се смята, че няма твърда повърхност. Има 13 известни спътника, най-големият от които е Тритон.

Досега никога не е имало космическа сонда, предвидена специално за изследване на Нептун. Проектът Neptune Orbiter, който трябваше да се реализира през 2016г. от НАСА, вече не е в дневния й ред поради финансовите ограничения.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати