8 Май 2024 г. Сряда

Убит е братът на афганистанския президент

2011-07-12 10:11:56

Ахмад Вали Карзай, полубрат на афганистанския президент Хамид Карзай и един от най-влиятелните мъже в Южен Афганистан, е убит, съобщи Reuters. Убиецът най-вероятно е негов охранител.

Ахмад Вали Карзай, който беше председател на местния съвет на Кандахар, е убит в дома си. Талибаните поеха отговорност за смъртта му, съобщи ВВС.

„Изглежда, Ахмад Вали Карзай е убит от свой бодигард и никой външен човек не е замесен“, съобщи Абдул Сайедзада, ръководител на дирекцията за борба с тероризма в афганистанското вътрешно министерство.

Ахмад Вали Карзай, който беше твърде противоречив политик, оцеля в няколко атентата през последните години, последният през – 2009 г.

Беше верен съюзник на САЩ и международните сили в Афганистан. От друга страна, беше обвиняван в корупция и връзки с гигантската търговия с опиум в Афганистан, която помага за финансирането на талибанската съпротива, но винаги е отхвърлял подобни обвинения. 

Президентът Хамид Карзай неколкократно го е защитавал, отхвърляйки всякакви подозрения, че брат му е свързан с незаконни дейности.

Ахмад Вали Карзай беше изключително важен за усилията на НАТО да се пребори с талибаните в крепостта им Кандахар, коментира ВВС.

Международните сили в Афганистан вече обявиха, че са шокирани от убийството му. Засега президентът Хамид Карзай не е направил изявление.

През 2009 г. Ахмад Вали Карзай оцеля при ракетна атака срещу конвоя му в Кабул. Година преди това пълна с гориво цистерна се взриви до сграда на правителството, в която той ръководеше заседание. Тогава загинаха 6 души, 40 бяха ранени, но той остана невредим.

През 2003 г. в къщата му в Кандахар избухна взрив, за който той твърдеше, че бил инцидент при местене на оръжия. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати