20 Април 2024 г. Събота

Шофьорът на цистерната с редица нарушения

2011-07-11 19:21:37

Държавните и общинските институции, фирмите и неправителствените организации, участвали в днешната спасителна операция край Дебелец, могат да предявят искове за направените разходи към турската фирма "Тед глобъл лоджистик". Тя е собственик на автоцистерната, която катастрофира миналата нощ край града.

Това решение бе прието тази вечер на заседание на областния кризисен щаб във Велико Търново.

В хода на започналото досъдебно производство са установени редица нарушения на водача на автоцистерната и фирмата-превозвач, съобщи шефът на полицията във Велико Търново комисар Живко Коцев.

Изяснено е, че 45-годишният шофьор Юмер Вар, турски гражданин от гр.Коджели, е превишил с 25 км/ч разрешената за участъка 50 км/ч допустима скорост. Той не е спазил задължителната почивка след осемчасово шофиране.

Не е представил и международен сертификат за опасни товари, а на самата цистерна липсвали задължителните обозначения за съдържанието на товара.

 Шофьорът беше задържан за 24 часа и срещу него е образувано досъдебно производство по текст от Наказателния кодекс за непредумишлено замърсяване на околната среда.

 

Точната причина за инцидента ще бъде установена от предстоящите автотехнически и медицински експертизи, добави комисар Коцев, цитиран от БТА.

Заради замърсяването по непредпазливост на почвата, въздуха и водата с токсичните вещества от разлива на цистерната и химикалите, с които е обработен района на инцидента, на турската фирма-превозвач от Районната екоинспекция ще бъде съставен акт и ще бъде наложена глоба в размер на 5000 лв.

По-рано днес бедственото положение в общината беше отменено, след като успешно приключи преливането на отровното химическо вещество от катастрофиралата цистерна в друга, която вече отпътува за Румъния.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати