26 Април 2024 г. Петък

Уседналостта намали с 40% гласоподавателите в Кърджали, ДПС протестира

2011-07-11 16:31:06

С близо 40 процента намаляват избирателите в област Кърджали след въвеждането на принципа за уседналост, сочи проучване на БНТ. Изискването на законодателя е избирателят да има настоящ адрес в съответната община поне четири месеца преди местния вот. Оказва се, че преди да заработи този принцип гласоподавателите в област Кърджали са били два пъти повече от реално живеещите. Сега изселниците ни в Турция няма да могат да гласуват в България, автобусите от южната ни съседка ще останат в миналото, а представителите на основните политически сили в Кърджали виждат в това шанс да пробият монопола на ДПС в района.

В момента движението има седем общински кметове и мнозинство в местните съвети на всичките 7 общини на областта.

Според данните на статистиката област Кърджали е една от най-многолюдните в страната. Но само на книга. Към средата на юни с постоянен адрес тук са 322 хиляди души. В същото време жителите с настоящ адрес са 161 хиляди.

Още по-фрапираща е разликата, когато става въпрос за избори. На местния вот преди 4 години избирателите са били 231 хиляди, докато реалното население на областта е близо два пъти по-малко - 156 000 души. Анализът сочи, че принципът на уседналост ще намали имащите право на глас с близо 40процента - основно български граждани, които живеят в Турция.

"Принципът на уседналост, определено считам, че е удар върху демокрацията, удар върху правото на гражданите да упражняват своя глас", заяви Хасан Азис, председател на ОбС на ДПС и кмет на Кърждали.

На противоположното мнение са основните политически опоненти на ДПС.

"За първи път кърджалийци ще могат да упражнят спокойно вота си и ще могат да изберат свой кмет, който те желаят. А не да бъде диктуван и избиран от туристи", смята Цвета Караянчева, народен представител от ГЕРБ.

Милко Багдасаров, председател на Областния съвет на БСП пък заяви: "Смятам, че въвеждането на принципа на уседналост дори и само за четири месеца е достатъчен, за да повлияе пряко на изборите".

Очаква се най-сериозната промяна да бъде в община Кърджали. При население от близо 66 хиляди души право на глас имаха 87 хиляди. Сега техният брой ще се редуцира. Списъците още не са готови, но прогнозата е, че избирателите ще намалеят до 51 хиляди.

В ДПС не са съгласни, че избирателите от Турция решават вота в Кърджали.

"Ние сме амбицирани да докажем, че това твърдение не е вярно и оттук нататък да влезем в едно нормално русло на политическия ни и обществен живот в Кърджали. Сега, както изглежда, автобуси с избиратели няма да има. А партиите вече са мобилизирани. ДПС - за да докаже, че може да спечели и без автобуси. Останалите - да не позволят това да се случи", допълни Хасан Азис.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати