19 Април 2024 г. Петък

Да отслабнем... по китайски!

2011-07-11 16:07:52
Голяма част от населението на света всъщност не разсъждава в рамките на западната медицина.

В Далечния изток без съмнение се срещат по-малко пълни хора. Обяснението, че това се дължи на яденето с пръчици, е най-малкото несериозно. Може би то трябва най-вече да се търси в начина на живот и в принципите на китайската традиционна медицина.

С излишните килограми не трябва да се борим със строги, но кратки диети и други твърди правила, а да се опитаме да се освободим от излишните си килограми завинаги, а не само за 1-2 месеца.

На първо място е добре да се посети диетолог, който да оцени нашето телосложение и състав на тялото и да определи колко килограма трябва да отслабнем. След това трябва да се изследва хормоналния фон и обмяната на веществата.
Следващата стъпка е определяне на продуктите, които ще се приемат, и съответно - на забранената храна. 

Последният етап включва набавянето на евентуално предписаните таблетки, намаляващи апетита, и уточняване на упражненията, влизащи в сутрешната гимнастика или аеробика. 

Така обаче изглежда западният подход към отслабването. Източният, който е основан на китайската медицина, е съвсем друг, но все пак между двата има едно сходство: трябва да се яде по-малко. Китайците са напълно съгласни с това мнение, тъй като наднорменото тегло е пряко свързано с храненето и без намаляване на калоричността е безсмислено да се очаква намаляване на теглото. Следователно е задължително да се оганичаваме от въглехидрати и мазнини, независимо какъв метод на отслабваме спазваме.

Традиционната китайска медицина, за разлика от европейската, е построена върху образи и е ориентирана към образното мислене. Понятия като студ-горещина, дефицит-излишък са описание на процесите, които реално се извършват в организма. Китайците делят всичко, което ги заобикаля на ин и ян. Ин е женското начало, ян - мъжкото. Ин е студът, ян - горещината. Ин - пасивността, ян - активността.

Състоянието на организма също може да се класифицира като ин (помръкнал поглед, забавени движения, бледност, депресивно състояние, ниско кръвно налягане) и като ян (жив поглед, превъзбуденост, зачервена кожа, потене, агресивност, високо кръвно налягане). Когато имаме наднормено тегло това означава, че съществува недостиг на ян и излишък на ин. На теория излиза, че за да се освободим от излишните килограми, трябва да засилим мъжкото начало и да притъпим женското. Но на практика всичко е по-сложно.

Преди да се започне борбата с килограмите трябва да се провери и състоянието на енергията чи. Почти всички притежатели на пищни форми имат недостиг на чи в системата на далака и задстомашната жлеза. Наличието на този синдром води до задържане в организма на течност, наричана от китайците слуз или флегма.

В резултат на недостига на чи се създават условия, допълнително способстващи формирането на затлъстяването. В задстомашната жлеза се синтезират храносмилателните ферменти и хормони, регулиращи въглехидратния обмен. 

А далакът? От гледна точка на традиционната медицина проблемите с всеки орган са свързани със силни и продължителни емоции. Далакът реагира на повишената тревожност. Безпокойните хора подсъзнателно покачват теглото си, за да се защитят, т.е. за да създадат бариера между себе си и външния свят. И спазването на строга диета без коригиране на синдрома няма да доведе до нищо добро - тя само ще задълбочи недостига на енергия в системата. В най-лошия случай това може да завърши с нервен срив, а в най-добрия - килограмите мигновено се възстановяват дори при най-малкото отклоняване от правилата на хранене.

Вторият синдром, който способства за наднорменото тегло е задържането или нарушаването на свободното циркулиране на енергията чи в черния дроб. Основната функция на черния дроб е детоксикацията. Ако нещо с нея не е наред, организмът започва да се самоотравя с продуктите на обмена. Интересен факт е, че стагнацията на чи в черния дроб се провокира от стреса, гнева, раздразнителността.
Сигурно много от изброените по-горе разсъждения изглеждат странни на всеки, несвикнал с подобен подход към живота. Нека Нека обаче не забравяме, че подобна философия “изповядва” една доста голяма част от населението на планетата.

За да отслабнем според китайската наука всъщност трябва да прилагаме само 7 основни пункта на схемата за лечение, които, дефинирани накратко, не изглеждат толкова различни от разбиранията на един диетолог-традиционалист:

1. Рационално хранене, при което се отчита калоричността на ин и ян продуктите.
2. Намаляване на апетита с помощта на иглообождане (корпорално - в точки от тялото и аупикулярно - в точки от ушната мида).
3. Работа със синдромите (чжен - цзю - терапия). Чжен - инжекция (с игла), а цзю - изгаряне (загряване на точки с топлината от цигара от пелин).
4. Работа с емоциите (това се отнася към психолозите).
5. Подобряване на обмяната на веществата. Методът се избира индивидуално от специалиста по китайска традиционна медицина.
6. Фитотерапия (билките се подбират в зависимост от проявения синдром).
7. Гимнастика, подобряваща циркулирането на чи и хармонизираща ин и ян.(а)
източник: zdrave.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати