19 Април 2024 г. Петък

Плугчиева към Борисов: Подходи отговорно!

2011-07-11 16:00:27

„Очаквам една сериозна и отговорна реакция от премиера, разграничаване и осъждане на един такъв документ“. 

Това заяви Меглена Плугчиева по повод скандала с разпространения въпросник, с който ГЕРБ събирал информация за опонентите си и за техните бъдещи планове. 

В коментар от неделя премиерът изрази разочарованието си, че точно Плугчиева вади тази информация.  

"Точно Плугчиева, която я предлагахме да стане зам.-председател на Европейската банка за възстановяване и развитие, да взима огромна заплата, от квотата на ГЕРБ, като управляваща партия, и тя да излезе да каже подобна глупост – трябва човек да си плюе в сурата, е точната дума. Да си спомни как аз с нея ходих в Брюксел – от баронеса Аштън, до шефа на социалистите, до шефа на ЕНП да й търся пост – как не я е срам да каже подобно нещо", ядоса се Борисов. 

„Последните две години съм кандидатствала за международни постове в лично качество и просто международна практика е да бъде информирано правителството, когато лице кандидатства за такъв висок пост. Не от името на ГЕРБ съм кандидатствала“, уточни днес Плугчиева пред Нова телевизия.  

Очакванията на депутатката от "Коалиция за България" са премиерът да се разграничи и да назначи проверка по случая, за да може в случай на достоверност този подход да бъде осъден и да не се допуска нещо, което може да засенчи изборите в България.

Меглена Плугчиева твърди, че се е сдобила с въпросник от "сериозни представители на БСП", който се разпространява в Русе от организацията на ГЕРБ. 

На въпрос дали това не е практика, която се използва всеки път в предизборната кампания, Меглена Плугчиева заяви, че това е практика да се събира информация , но "не и в такава дълбочина и не и по този начин". Според нея този случай е прецедент и е сигнал за заплаха за демокрацията в България.

Тя допълни, че един такъв факт трябва да бъде осъден от сериозните политически партии, както и че трябва да има истински демократични и прозрачни подходи от страна на всички партии.

Ответната реакция на управляващите относно този въпросник е, че това нещо не е вярно и че е "пълна глупост".

"Няма никаква автентичност в този документ. Твърдението на госпожа Плугчиева е пълна глупост. Лесно е да покажеш едни листи с въпроси, които на практика нищо не означават", коментира депутатът Пламен Нунев от ПГ на ГЕРБ.

Според него Меглена Плугчиева е трябвало още в Русе да излезе и публично да обяви къде, как и от кого се е сдобила с въпросника, защото всеки можело да набере един такъв текст на компютър, да го изнесе в пространството и "да оклепа някого".

Пламен Нунев заяви, че ГЕРБ стриктно спазва законите и правилата, защото "събирането на такива компроматни явления и данни, и съставянето на досиета въобще не е стил на политическа партия ГЕРБ, а на опонентите на партията".

Той категорично отрече политическа партия ГЕРБ да има нещо общо с въпросника и определи ситуацията като "пълна комедия".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати