24 Април 2024 г. Сряда

Вивиан Рединг нападна американските рейтингови агенции

2011-07-11 14:29:22
Критиката на европейските политически лидери към трите основни агенции за кредитен рейтинг нараства, след като преди дни Moody's Investors Service свали рейтинга на Португалия до junk (боклук). В интервю за германския в. "Ди велт" (Die Welt), цитирано от Deutsche Welle, европейският комисар по правосъдието Вивиан Рединг заяви, че "Европа не може да се остави да бъде разрушавана от три частни американски компании".

Рединг визира трите основни рейтингови агенции – Moody's, Standart&Poor's и Fitch, базирани в САЩ. Според нея трябва да има повече прозрачност и конкуренция в начините, по които се определят рейтингите на държавите и бизнеса.

Еврокомисарят предлага две възможни решения – всички страни от Г-20 да поискат разделяне на трите рейтингови агенции, например на шест, или да се създаде независима европейска и азиатска рейтингова агенция. Рединг директно нарече трите агенции картел, като заяви, че не може този картел да решава съдбата на цели икономики и техните граждани.

В отговор на думите на еврокомисаря германският президент Кристиян Вулф заяви, че е шокиращо как трите рейтингови агенции продължават да притежават толкова голямо влияние, но така и не са отговорни за лошите си решения. Пред германската телевизия ZDF Волф заявява, че отговорните политици стават прекалено силно зависими от частни играчи с напредването на дълговата криза и имат нужда да "си върнат обратно първенството на политиката".

Според Волф трябва да се преструктурира банковият сектор, да има различна структура и на рейтинговите агенции и нови механизми за санкции.

Франк-Валтер Щанмайер, лидер на германските лявоцентристки социалдемократи, заявява, че S&P, Moody's и Fitch представляват сериозен проблем за стабилността на независими държави. 

В последните месеци три държави от еврозоната понесоха удари от рейтингови агенции - Гърция, която вече е страната с най-ниската оценка, Италия - в края на май S&P понижи перспективата й от стабилна на негативна, както и Партугалия. Филипе Силва, директор в португалската банка Banco Carregosa, нарече понижението на Moody's от миналата седмица "абсурдни действия, взети в най-неподходящия момент". 

Един от плановете за спасяване на Гърция засега се проваля именно заради заплаха на кредитни агенции - той предвиждаше преструктуриране на държавния дълг, като 70% от парите от облигациите с изтичащ падеж бъдат реинвестирани в нови дългови книжа, а останалите - в сигурни европейски облигации. S&P обаче заяви, че ако този план заработи, ще понижи рейтинга на страната до "частичен фалит". 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати