8 Май 2024 г. Сряда

Кипърският военен министър и началникът на генщаба подадоха оставки

2011-07-11 14:28:32
Кипърският министър на отбраната и началникът на генералния щаб на армията подадоха оставки, след като взривове на боеприпаси във военна база на острова причиниха смъртта на поне осем души, предаде "Ройтерс". Муниции, конфискувани от кораб, пътувал от Иран за Сирия през 2009 г., вероятно са предизвикали взривовете във военна база в Кипър. Според кипърската държавна телевизия при инцидента са пострадали 59 души.

Мощните експлозии извадиха от строя най-голямата електроцентрала "Василикос", която осигурява половината от електрозахранването на острова. Предполага се, че са избухнали всичките 98 контейнера с боеприпаси, иззети от кораба "Мончегорск" през 2009 г.

 "Не можем да измерим мащаба на щетите, но това е библейско бедствие", заяви говорителят на държавната електрическа компания Костас Гавриелидис.

Взривовете са били усетени на километри. Очевидци разказват за "дъжд от метал" над едно от шосетата на острова. Жителка на село, отделено от военната база от един хълм, твърди, че ударната вълна е отнесла вратите и прозорците на къщата й и е повредила покрива. Фермерът Никос Аспрос разказа, че докато си орял нивата, от взрива тракторът му подскочил на половин метър височина. "Нито една къща в околността не е останала незасегната", твърди той.

Великобритания, която поддържа военна база в Кипър, обяви, че британските военни на острова са в готовност да окажат помощ на кипърските власти.

В столицата Никозия, на около 65 км, имаше прекъсвания на електрозахранването. Комуникациите бяха затруднени, а мобилните мрежи – претоварени.

След като новината за трагедията се разпространи, в болниците се стекоха доброволци, за да дарят кръв. Властите призоваха хората да изключат електроуредите, от които нямат неизбежна необходимост и да използват собствени електрогенератори, ако имат такива.

Военната база "Евангелос Флоракис" е складирала мунициите, иззети от кораба "Мончегорск" през 2009 г., след като САЩ настояха товарът му да бъде конфискуван, защото нарушава санкциите на ООН срещу Иран. В кореспонденция на американското посолство в Кипър, изтекла в "Уикилийкс", се отбелязва, че участието на Кипър в изземането на боеприпасите е било неохотно.

Според военни източници всичките 98 контейнера, изложени на изпепеляваща жега, са експлодирали.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати