26 Април 2024 г. Петък

Гюл бил добър приятел на Първанов

2011-07-11 13:05:11

Президентът Георги Първанов заяви, че трябва да се ускори работата по газова връзка между България и Турция.

Това стана ясно на пресконференция след срещата му на четири очи с турския му колега Абдуллах Гюл, по време на която те са обсъдили възможностите на енергийното сътрудничество и проекта НАБУКО.

Първанов обясни, че той гледа на междусистемната връзка с Турция не само като на възможен байпас при кризи, но и като възможност за постоянни доставки на газ, каквито България е договорила например с Азербайджан.

Двамата президенти изтъкнаха още необходимостта от активизиране на работата на смесената комисия по нерешените въпроси между двете страни.

“Смесената комисия е тази, която трябва да разгледа проблемите на енергийното сътрудничество, комплекса от социални въпроси, включително и проблема за обезщетяването на тракийските бежанци, пенсиите на изселниците, проблеми, свързани с пограничните отношения, с язовир "Тунджа" и много други въпроси, за които обаче трябва да има ясна политическа воля за решаването им, посочи президентът Първанов.

Постигнахме съгласие по отношение на това по-често да се осъществяват срещите на смесената комисия, да се постигат по-бързи резултати, потвърди Абдуллах Гюл.

И двамата изразиха мнение, че нерешими политически проблеми между двете страни няма.

Политическият диалог между България и Турция не зависи от управлението на двете страни и има приемственост, отбеляза Първанов.

Българският държавен глава беше удовлетворен от началото на визитата на Абдуллах Гюл у нас и заяви, че той е добър негов приятел.

Турският президент Абдуллах Гюл пък изрази увереност, че посещението му ще подпомогне развитието на двустранните отношения в областта на икономиката, социалната сфера, политиката и културата.

“Тази наша визита е част от интензивния диалог в последните 20 години между България и Турция”, каза Абдуллах Гюл.

“За последните години рязко скочи стокообменът. Има добри примери на турски мащабни инвестиции в България и обратно – има пробиви в добрия смисъл на думата на български инвестиции на турска територия”, отбеляза Първанов.

По-рано при откриването на предвидения в рамките на посещението икономически форум председателят на Турско-българския бизнес съвет Ялчън Егемен обяви, че стокообменът между двете страни има потенциал да достигне 10 млрд. долара.

Той обяви, че целта на южната ни съседка е през 2023 г. износът й да бъде 500 млрд. долара.

По данни на Българската агенция за инвестиции пък Турция е на 19-о място по вложения в нашата страна, а според изпълнителния директор на агенцията Борислав Стефанов има възможност за ръст на обема на турските инвестиции.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати