19 Април 2024 г. Петък

Роднини на видни гербери назначени за агенти в ДАНС

2010-07-22 13:01:33

До края на седмицата РЗС ще внесе сигнал във Върховна касационна прокуратура за„безобразията,закононарушенията излоупотреба с власт в ДАНС", обяви в специално изявление за медиите в парламента лидерът на консерваторите Яне Янев.

Лидерът на РЗС е категоричен, че в условия на финансова и икономическа криза в ДАНС се вършат безобразия, за които обществото трябва да бъде информирано и компетентните органи трябва да предприемат действия.

Като примери Янев посочи, че редица високопоставени политици от ГЕРБ имат роднини, които работят в ДАНС. Той коментира, че това е конфликт на интереси и че не е редно да има такива зависимости.

„Редно ли е високопоставен агент на службите - на НСС, който е разработвал човек с цел той да бъде издигнат до водеща политическа партия, а преди това самият разработващ агент е бил агент на ДС, сега да бъде областен управител и неговата дъщеря да бъде назначена за агент в ДАНС?", изрази недоумение Янев.

Дъщерята на областния управител на ГЕРБ от Бургас Гребенаров е щатен агент в ДАНС и се казва Екатерина Гребенарова.", поясни лидерът на РЗС.

В Банкя в един от паркингите на службата за подслушване имало 300 автомобила на ДАНС, качени на трупчета и се чакал вътрешен търг, за да бъдат разпродадени на безценица. Той повдигна въпроса защо това не е оповестено, не са предприети действия и каква е стойността на тези 300 автомобила.

Янев съобщи още, че преди повече от 8-9 месеца еосъществена обществена поръчка за супермодерна подслушвателна техника. „Къде се намира сега тази техника, кой борави с нея и кой я използва, след като бе променен закона за ДАНС и бяха отменени правомощията за осъществяване на подслушване?", попита Янев.

„Ще чакаме до края на септември конкретни действия спрямо длъжностните лица, злоупотребили със служебното си положение в ДАНС", съобщи още той и добави, че ако това не стане до края на септември, РЗС ще информира компетентните структури в Брюксел.

Припомняме, на брифинг преди дни от РЗС изнесоха данни за нарушения и злоупотреби в ДАНС.

Ден след това агенцията опроверга всичко, обявявайки, че ще сезира прокуратурата за действията на РЗС, като препоръча на всички свои служители, засегнати от изявленията на партията на Янев, да си търсят правата в съда.

По думите на Янев ДАНС отново се използва като политическо оръдие, като щаб на ГЕРБ за разчистване на политически и икономически терен.

Лидерът на РЗС обясни, че повод за пресконференцията му е декларацията на ДАНС. Според него ДАНС не са опровергали нито един факт за нито едно име, а вместо това са написали една декларация, която показва абсолютната инфантилност на агенцията.

„Считаме, че в условията на парламентарна демокрация председателят на ДАНС Светлин Йовчев е недопустимо да позволява да се отправят официални закани към депутати", каза Янев. Той подчерта, че никъде, в нито един закон няма възможност да бъде сезиран председателят на парламента от ДАНС заради изявления на депутати.

В тази агенция има тотално самозабравяне, откакто политическата хунта на Борисов управлява държавата", заяви Янев и подчерта, че България е демократична държава и няма вечни правителства.

Според Яне Янев към днешна дата граждански контрол над ДАНС не съществува въпреки препоръките на европейската комисия. Парламентарната комисия за контрол над ДАНС в продължение на повече отгодина не осъществява такъв контрол, иначе заседанията трябваше да са публични, каза още Янев.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати