27 Април 2024 г. Събота

Спорно присъждане на Путин на голяма германска награда

2011-07-10 19:57:15
Руският премиер Владимир Путин е новият носител на престижната германска награда "Квадрига". С тази премия сдружението Werkstatt Deutschland отличава дейци и организации за иновативност и новаторски дух. Тя се връчва всяка година на 3 октомври - Деня на обединението на Германия.

Според комисията, взела решението за тазгодишния носител, Путин "още в наши дни е достоен за отделна глава в книгата на историята", защото "в духа на Петър Велики прокарва път към бъдещето".

Според в. "Зюддойче цайтунг" обаче обсъждането не е минало гладко, няколко членове на журито са изказали съмнения в смисъла да се отличава Путин, а съпредседателят на Партията на зелените Джем Йоздемир не само е критикувал номинацията, но и е гласувал "въздържал се" за това "Квадрига" за 2011 г. да бъде присъждана на руския премиер.

Името на наградата идва от колесницата с 4 коня върху Бранденбургската врата, станала след 1989 г. символ на обединението на двете Германии. Тя е съпроводена с парична премия от 100 000 евро и в няколко категории се номинират лидери и организации в политическата, обществената, икономическата, научната, медийната и културната сфера, станали пример за "дух на пионерство" и стремеж към създаване на "обществено благо".

Тя се присъжда от 2003 г. насам, като нейни носители са били президентите Вацлав Хавел, Михаил Горбачов, Шимон Перес и Борис Тадич, канцлерите Хелмут Кол и Герхард Шрьодер, премиерите Георгиос Папандреу и Реджеп Таийп Ердоган, последният премиер на ГДР Лотар де Мезиер, сегашният министър на финансите на Германия Волфганг Шойбле, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу.

Всички те са отличени заради "умението да виждат перспективи, за мъжество и отговорност, придвижили напред Германия и Европа като цяло".

Отличаването на Путин обаче най-вероятно ще бъде посрещнато с критики от правозащитници, интелектуалци и опозиция в Русия, прогнозира "Зюддойче цайтунг".

Изданието цитира писателя Владимир Сорокин, според когото "с вертикалата на властта Путин се опита да възроди съветската система. Вместо това се получи Руската империя с Иван Грозни"Владимир Путин ме назначи за личен враг. Изглежда, той е съгласен със Сталин за ролята на правосъдието."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати