20 Април 2024 г. Събота

Бисер Петков най-вероятно ще оглави НОИ

2011-07-10 19:54:27
Бившият заместник-председател на Комисията за финансов надзор Бисер Петков е най-вероятният нов председател на Националния осигурителен институт. Номинацията му потвърдиха източници от финансовото министерство, а след това самият Петков потвърди, че от ГЕРБ са му предложили длъжността и той е приел.

Тъй като по закон парламентът трябва да одобри назначаването на председател на НОИ, самото гласуване най-вероятно ще е в сряда, заявиха източниците на "Дневник".

"Наистина от ГЕРБ ми предложиха и аз приех. Не съм сигурен дали не са провели разговори и с други и затова не мога да заявя със сигурност, че ще съм новият председател на НОИ. Приемам евентуалното назначение с чувство за отговорност", каза той пред "Дневник".

Той обаче не коментира откъде е дошло предложението, както и не сподели нищо за евентуалната концепция, с която ще поеме ръководството. Предишният председател Христина Митрева подаде оставка през май и оттогава се спекулира с името на нейния наследник. Друг кандидат е депутатът на ГЕРБ Светлана Ангелова, която е заместник-председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика. За нея имаше предложения да оглави НОИ още в края на май и все още има фракция в ГЕРБ, която подкрепя кандидатурата й.

Бисер Петков бе заместник-председател на Комисията за финансов надзор, когато се оглавяваше от Апостол Апостолов. Той отговаряше за надзора над пенсионноосигурителните компании и освободи поста през 2009 година, след като мандатът на ръководството изтече и в последните си дни, предишният парламент избра нов председател и заместници.

След като ГЕРБ промени закона за финансовия регулатор миналата година и ръководството, утвърдено от предишния парламент, бе сменено, името на Петков се спрягаше отново като заместник-председател, този път на новия шеф Стоян Мавродиев. Той обаче избра осигурителният надзор да се следи от Ангел Джалъзов и Бисер Петков не се завърна във финансовия регулатор.

Председателят на бюджетната комисия към парамента Менда Стоянова също потвърди, че Бисер Петков е номинацията с най-големи шансове, но заяви, че Светлана Ангелова все още не е отхвърлена напълно като вариант.

Според Менда Стоянова новият председател на НОИ ще се сблъска с много, насъбирани от миналото проблеми, най-сериозният от които е обслужването на гражданите и фирмите. "Това не е институция, която провежда политики, с тях се занимава министерството, но НОИ работи с хора и фирми и трябва да заработи по-добре. Не може информационната система да е в толкова лошо състояние. Не може и човек да чака за първата си пенсия 8 месеца след като е придобил право да се пенсионира и да бъде мъчен от бюрократични поцедури. В НОИ ще трябва да се проведат много обучения, да се подобрят процедурите и да се утвърдят вътрешни правилници, чиято липса, сага създава хаос", каза тя за "Дневник".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати