20 Април 2024 г. Събота

И Италия пред гръцка драма

2011-07-10 19:53:17
Италия е застрашена да последва Гърция и Португалия и да изпадне в дългова криза, след като инвеститорите започнаха в края на миналата седмица масово да разпродават италиански облигации. Повод за това бяха опасенията, че дълговата криза в еврозоната ще продължи да се разраства и част от банките на Апенините няма да минат успешно стрес тестовете, чиито резултати се очакват на 15 юли, съобщи "Ройтерс".

Допълнително напрежение създадоха и критиките на премиера Силвио Берлускони срещу финансовия министър Джулио Тремонти, който предложи сериозни съкращения на публичните разходи.

Доходността по италианските облигации достигна 9-годишен връх от 5.27%, а банковите акции поевтиняха с 5.7% в петък. Американските хедж фондове веднага реагираха на лошата новина и започнаха да залагат срещу италианския дълг, пише "Файненшъл таймс".

Финансовите институции започнаха къса продажба на италиански облигации с надеждата, че книжата ще продължат да поевтиняват и ще спечелят от това.

Масовата разпродажба на пазарите в петък принуди председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой да свика извънредна среща на високо равнище на ЕС днес в Брюксел. На нея председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, ръководителят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу и еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен трябва да обсъдят опасността дълговата криза да засегне значително и Италия, която е третата по големина икономика в еврозоната.

Въпреки че срещата официално е представяна като посветена на спасителните мерки за Гърция, според източници на "Ройтерс" на нея ще се обсъжда Италия. "Не можем да си позволим много други дни като миналия петък. Много сме разтревожени за Италия", цитира агенцията висш представител на ЕЦБ.

Италия е с втория по големина държавен дълг след Гърция като съотношение с БВП -  в момента той е около 120% спрямо БВП. Докато всичките задължения на Атина са около 350 млрд. евро, то Рим има облигации с падеж през следващите пет години на стойност близо 900 млрд. евро. Високата доходност по книжата ще засили натиска върху икономиката на страната и ще затрудни външното й финансиране.

Критичната ситуация може да окаже негативно влияние върху кредитния рейтинг на страната. На 24 май Standars & Poors понижи перспективата по рейтинга й от "стабилна" на "негативна" заради забавянето на икономическия растеж, нерешителните реформи и високите нива на държавен дълг.

Обстановката се влошава и от политическото напрежение. Под въпрос е бъдещето на финансовия министър Джулио Тремонти, което също разклати доверието на инвеститорите.  Тремонти отстоява докрай своите предложения за бюджетни реформи, като не желае да приеме идеята на Берлускони за данъчни облекчения.

Премиерът се опита да вкара текст в новия закон за бюджета, който потенциално може да подкрепи неговата медийна империя "Фининвест". Самият Тремонти пък беше въвлечен в корупционен скандал, след като беше издадена заповед за задържането на Марко Миланезе – депутат и доскорошен политически съветник на министъра.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати