26 Април 2024 г. Петък

"Главболгарстрой" най-накрая е на път да спечели търг за магистрала

2011-07-10 07:44:30
След като построи спортната зала в София, "Главболгарстрой" най-после е на път да спечели търг за строителство на магистрала в България. Дружеството, управлявано от Симеон Пешов, заедно с италианската "Импреза" и българската "Пътстрой 92" на Цоло Вутов даде най-ниска цена за отсечката от Долна Диканя до Дупница на магистрала "Струма".

Трите компании, обединени в консорциум "Струма 1", предложиха 58.5 млн. лв. за близо 17-километровия участък. Така беше постигнат нов рекорд за най-евтино строителство на магистрала от 1.78 млн. евро/км. Предишният се държеше от консорциум между австрийската "Порр техновал" и "Пътностроителна техника" на Васил Божков за участък от магистрала "Марица".

Първата реакция на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, след като чу цената, беше да се хване за главата. Досега "Главболгарстрой" участваше неуспешно в процедурите за "Тракия", "Люлин" и "Марица".

След отварянето на всичките 17 ценови оферти Плевнелиев обяви, че това е "поредният ден за рекорди в историята на пътищата в България" и изброи шест - за най-много участвали компании - 35 самостоятелно и в обединения, за брой държави, от които са фирмите - 11, за отворени ценови оферти - 17, за подадените оферти - 19, за най-ниската постигната цена на километър и три оферти с цена под 60 млн. лв. Постигната рекордна цена Плевнелиев нарече "кризисна, но пазарна".

Причината е, че още две оферти са с милион и половина по-скъпи от победителя. Това са на консорциума "Струма", в който влизат португалската "Лена" и българските "ИСА 2000" и "Агромах" - 59.966 млн. лв., и италианското сдружение "Салваторе Матарезе - Клаудио Салини Гранди Лавори" - 59.999 млн. лв.

За сравнение - най-скъпата оферта беше на италианска компания от над 117 млн. лв.
Според Плевнелиев наличието на кариери за инертни материали на победителя по трасето на магистралата е причината за постигната ниска цена. Другото му обяснение беше, че това е най-лесният за строеж участък от "Струма" - "равнинен, само с един пътен възел, който е елементарен".

След търговете за магистрала "Марица", на които бяха постигнати цени над 2 млн. евро/км Европейската комисия поиска обяснения от България за непрекъснато спадащите цени на търговете за магистрали. В началото на май на заседание на кабинета премиерът Бойко Борисов пък обяви, че е притеснен от ниските цени и се опасява да не се доплаща после.

Днес министър Плевнелиев увери, че това е предпоследната магистрална отсечка, при която победителят се определя по най-ниската цена. Последната ще бъде участъкът от Сандански до ГКПП "Кулата". Търговете за другите два лота от магистрала "Струма" - Дупница - Благоевград - Сандански, ще бъдат пуснати по нови правила, изработени заедно с Европейската инвестиционна банка, каза Плевнелиев.

По думите му на тези търгове победителят ще бъде избран по икономически най-изгодната оферта. Ефектът от изиграните досега пътни търгове, които се финансират от еврофондовете, за държавата е икономии от 640 млн. лв., съобщи министърът. Той припомни, че предишните управляващи са удвоявали и утроявали цената на магистралите и даде за пример "Люлин" и участъка от Даскалово до Долна Диканя на "Струма".

Строящата се "Тракия" ще поскъпне с до 15 млн. лв.

С до 15 млн. лв. ще се оскъпи строителството на магистрала "Тракия" в участъка от Ямбол до Карнобат, съобщи Лазар Лазаров, член на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". Причината са преовлажнените почви. За извършването на допълнителните пътни работи обаче няма да се сключва анекс с изпълнителя на трасето - българското сдружение "Тракия ІV" с водещ партньор "Холдинг Пътища", а ще бъде обявена нова тръжна процедура, каза министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Той съобщи, че строителството на магистрала "Марица" ще започне, след като приключат съдебните процедури по обжалването на търговете. Първият търг за строителството на участъка от Оризово до Димитровград се обжалва от консорциум между испанската "Рубау" и българската "Софстрой", като се чака решение на последната съдебна инстанция. Вторият търг за изграждането на отсечката от Димитровград до Харманли се обжалва от консорциум между португалската "Лена" и българската "ИСА 2000", като делото е в КЗК.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати