24 Април 2024 г. Сряда

"Атлантис" излетя на последната в историята мисия на совалка

2011-07-09 07:25:33
Космическата совалка "Атлантис" с 4 души на борда излетя от Кейп Канаверал на последната в историята мисия за този тип космически апарати.

Стотици хиляди американци се събраха въпреки дъждовното време, за да видят за последен път уникалната гледка. "Работният кон" на НАСА, закачен за ракетата носител, се издигна сред тътен, огън и дим в небето.

Те имаха късмет, защото шансът совалката да получи разрешение за излитане, бе едва около 30%, особено след като вчера светкавица удари близо до площадката.

Когато корабът за многократно използване се приземи след 12 дни, цялата 30-годишна програма на НАСА ще отиде в историята. След това за няколко години единствено руснаците ще могат да извеждат хора до Международната космическа станция (МКС). Снабдяването й ще може да става и от частни ракетни компании, наети от националните космически агенции на САЩ, ЕС или Япония, посочва агенция "Ройтерс".

САЩ разчитат към 2016г. да имат нова ракета носител с капсула за астронавти, но до тогава ще плащат на Русия по 50 млн. долара за всеки човек, който искат да изкачат в космоса.

Бюджетни и технически проблеми може да наложат през това време ограничаване броя на обитателите на МКС, т.е. и броя на експериментите, които се правят на струващата 100 млрд. долара станция.

135-та мисия на совалка носи над 5 тона храна, облекло, компютри, резервни части и научно оборудване. Всичко това ще даде 6 месеца повече на обитателите на МКС в случай, че частните компании се забавят с поемането на щафетата за снабдяване на орбиталната станция.
Обичайният екипаж от 6-7 души бе намален до четирима (командирът Крис Фъргюсън, пилотът Дъг Хърли, инженерът Рех Уолхейм и астронавт Сандра Магнус), за да могат да се поберат в малката спасителна руска капсула "Союз" в случай на принудителна евакуация.

Досега винаги е имало в готовност втора совалка, готова да потегли на спасителна мисия, но всички вече са "пенсионирани".

Завръщането е планирано за 20 юли - най-бляскавата дата в историята на НАСА (стъпването на човек на Луната през 1969г.)

"Някои казват, че последната мисия на совалката бележи края на 50-годишното доминиране на САЩ в полетите на хора в космоса. Мога да ви уверя, че американската водеща позиция в космоса ще продължи поне още половин век, защото сме положили основите за успех и защото в НАСА не приемаме провалите", каза директорът на агенцията Чарли Болдън.

Близо 4-те милиарда долара, които НАСА отделяше за поддръжка и полети на трите совалки, сега ще отидат за разработване на нов апарат, способен да отива по-далеч от орбиталната МКС.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати