25 Април 2024 г. Четвъртък

Борисов: Балканският регион е жизненоважен за Европа

2011-07-09 06:56:13
Исторически наслагваните проблеми на Балканите могат да се преодолеят само чрез интеграция, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на участието си в срещата на високо равнище в Хърватия.

Балканският регион е жизненоважен за Европа. За България присъединяването на всички държави от нашия район в Европейския съюз е стратегически важно и се надяваме, че ЕС не е затворил вратите си за нови членове. 

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на участието си в Срещата на високо равнище "Ново десетилетие за Югоизточна Европа – приключване на прехода", която се провежда в Република Хърватия, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Според премиера изпитанията пред страните от региона са общи и най-добре могат да бъдат посрещнати, ако държавите са единни и сплотени. 

"Разширяването е здравословна надпревара. Финансовата дисциплина във времена на криза е първостепенна. Тя е основна за новите условия на реда в Европа", подчерта министър-председателят. 

По думите му изискванията за 3 процента дефицит са важен критерий и който не го спазва обрича останалите страни членки или кандидати за членство в ЕС на неуспех. 

"Опитът ни в България ни накара да променим Конституцията, за да задължим всички правителства след нас да спазват този дефицит", допълни Борисов.

Той бе категоричен, че страната ни е партньор с безусловна подкрепа към всички кандидати за членство, но те трябва да спазват финансовите критерии.

"Изискванията на ЕС са свързани с конкретни резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, както и в областта на съдебната система. Остава да действаме за развитието на по-добра координация основно въздушните връзки между държавите и енергийния пазар, да преразгледаме регионалното военно сътрудничество", призова на форума министър-председателят. 

Според него докато Хърватия, Черна гора и Сърбия напредват по пътя си към ЕС, Албания, Босна и Херцеговина изостават. 

"От собствен опит България знае колко окуражаваща и ефективна може да бъде европейската перспектива за процеса на вътрешна трансформация на една страна. ЕС нееднократно е потвърждавал, че мястото на Балканите е в съюза, но за нас и нашите съседи е важно Западните Балкани да продължат да бъдат в центъра на европейския дневен ред, защото малко региони могат да се похвалят с историята си, културните забележителности, географското си разположение", продължи в словото си премиерът Борисов.

", допълни Борисов. 

Той подчерта, че всички страни са изправени пред много предизвикателства. Общ приоритетен проблем е борбата с корупцията и организираната престъпност. 

Взаимодействието в тази област е въпрос с потенциал за общи действия. Според Борисов е необходимо укрепване на държавните институции, утвърждаване върховенството на закона при пълно зачитане на основните права и свободи на гражданите. 

"Бих желал да поставя акцент и върху друг изключително важен приоритет за нашия регион – транспортната инфраструктура. Сътрудничеството между нашите страни по ускореното изграждане и развитие на Общоевропейските транспортни коридори 4, 5, 7, 8, 9 и 10 са от решаващо значение за общото икономическо развитие. 

Време е да проучим и разгърнем потенциала на преките въздушни връзки между държавите ни. Това е важен въпрос за нашите граждани", допълни министър-председателят. 

Изтъквайки необходимостта от развитие на стабилен, предсказуем и интегриран енергиен пазар в Югоизточна Европа, който да отговаря на приоритетите и целите на Енергийната стратегия на ЕС, българският премиер предложи да бъде активизирано изграждането на интерконекторните връзки между страните от региона.

"Вярвам, че с активното ни сътрудничество и с продължаване на усилията в тази насока, ще можем да осъществим много скоро присъединяването на Западните Балкани към ЕС. Това е визия, която всички ние споделяме", допълни министър-председателят.

"България като страна-член на Европейския съюз направи всичко възможно като един добър приятел на Хърватия, за да подкрепи този път. Страната Ви е на прага на ЕС и по друга причина – тя доказа, че с упорита работа и подкрепата на партньорите си, целта е постижима", заключи премиерът Борисов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати