24 Април 2024 г. Сряда

Окончателният край на една велика империя

2011-07-09 06:53:36
На 98 години в Германия издъхна Ото фон Хабсбург – един принц и некоронован император. Най-големият син на император Карл I и първи братовчед на цар Борис III беше последният наследник на трона на централноевропейската империя – лидер на Стария континент в началото на XX век, която се разпада след тежката загуба в Първата световна война. 

След военния разгром, който империята на баща му понесе във войната, в края на 1918 година логично дойде и краят на една от великите сили в света. Един съюз, просъществувал половин век. 

Дуалистичната монархия Австро-Унгария се появява през 1867 г. в резултат на реформата на Австрийската империя. Унгария получава широка автономия в рамките на империята, която е разделена на земи на австрийската и на унгарската корона, но с общ монарх.

Империята е тясно свързана и пряко зависима от големия германски съсед. С население от 50 млн. души и гарантиран солиден бизнес партньор, Австро-Унгария влиза с мощна стъпка в XX век, обирайки плодовете на индустриалния бум. Икономиката процъфтява, като брутният национален продукт расте с по 1.76% всяка година в периода 1870-1913 г. година. 

Борбата за власт и територия на великите сили обаче поставя началото на Първата световна война, която се оказва и последна за Австро-Унгария. Повод за начало на един от най-кървавите конфликти в историята на човечеството (над 15 млн. жертви) става покушението срещу австроунгарския престолонаследник Франц Фердинанд в Сараево. 

В последвалата зловеща поредица от военни конфронтации Централните сили – Германия, Австро-Унгария, Османската империя и България се оказват големите губещи в сблъсъка с Антантата в лицето на Русия, Великобритания, Франция, САЩ, Япония, Сърбия, Гърция и други. 

В резултат Австро-Унгария е разделена, а кралското семейство бяга в изгнание. Това е краят на империята. Но не и на последния й символ. 

Наследникът на абдикиралия Карл I се превръща в лице на европейското политическо единство. Ото фон Хабсбург е истински евролидер в годините на разделението между Изтока и Запада след Втората световна война. 

Семейството му се установява в Португалия, когато е едва 9-годишен. Впоследствие принц Ото отива да живее и учи в Белгия. През 1935 година  завършва образованието си с докторска титла по социология и политология.

Като неприкрит противник на политиката на Хитлер, нацистката инвазия го принуждава да се укрива последователно във Франция, Португалия и впоследствие в Съединените щати. Там става един от организаторите на антинацистската австрийска опозиция и се запознава с президента Франклин Делано Рузвелт.

Краят на Втората световна война бележи и завръщането му в Европа. Тъй като все още има претенции към австрийската корона, получава забрана да влиза в Австрия и заживява в Германия. Там се жени за германската принцеса Регина фон Заксен-Меиниген. Двамата са заедно през целия си живот (Регина умира през февруари 2010 година), имат 7 деца и 23-ма внуци.

Ото фон Хабсбург официално се отказва от трона през 1961 г. и пет години по-късно е допуснат да се завърне в родината си. 

Политическата му кариера е свързана с Европейския парламент, където изкарва няколко последователни депутатски мандата в рамките на 20 години от 1979 до 1999 г.

През 89-та помага в организацията на Паневропейския пикник, сочен за първата реална пробойна в Желязната завеса. На 19 август унгарските власти отварят границата с Австрия за 3 часа. От това се възползват над 600 източногермански туристи, които незабавно хукват към австрийска територия и оттам към Западна Германия. Унгарските граничари не ги спират. 

Когато Западна и Източна Германия се обединяват на 3 октомври, тогавашният канцлер Хелмут Кол заявява, че Унгария е била страната, в която е бил изваден първият камък от Берлинската стена. А Ото фон Хабсбург е част от всичко това. 

Впоследствие благородникът се захваща с друга мисия – да помогне на страните от Източния блок по пътя им към членство в Европейския съюз. И ето, че преди да си отиде от този свят, видя с очите си изпълнението и на тази мисия.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати