17 Април 2024 г. Сряда

Арест за първите 5 от задържаните при операция "Шок"

2011-07-08 04:51:47

Софийският градски съд уважи европейските заповеди за арест на първите петима от задържаните в столицата по време на специализираната операция "Шок". 

Съдиите решиха Хамид Хамид, Димитър Славчев, Александър Попов, Александър Мирчев и Християн Хаджиев да останат в ареста до гледането на делата за предаването им на италианските следствени и съдебни органи. 

Аргументът е, че може да извършат други престъпления, ако са на свобода. 

И петимата са разследвани за участие в организирана престъпна група за подправяне на платежни документи, източване на кредитни и дебитни карти и извършване на компютърни престъпления. 

Съдии от Софийския градски съд ще гледат исканията за задържане на останалата част от арестуваните утре и в събота.

 

Арестуваните в операция "Шок" са се занимавали с престъпления срещу световната финансова система. 

Групата е действала от юни 2008 година досега в България, Италия, Испания, Франция в други европейски страни и в САЩ. Това стана ясно от мотивите към европейските заповеди за арест, издадени от италиански съдия по разследването. 

Чуждите спецслужби нарекли групата, която действала в Италия, Испания и България, "Нощния". Един от задържаните - Димитър Славчев има същия прякор, но това е само съвпадение. Исканията за европейски заповеди за арест идват от италианския град Трани.

Единият от задържаните при операцията “Шок” поиска да бъде екстрадиран. 

Двадесет и четири годишният шуменец Милен Стефанов пожела да бъде екстрадиран в Италия при гледането на мярката му за неотклонение от Шуменския окръжен съд. 

Милен Стефанов е обявен за международно издирване в шенгенската информационна система във връзка с европейска заповед за арест, издадена в Италия и мярка за установяване на адрес, постановена от австрийските власти. 

Италианските власти търсят Стефанов за участие в организирана престъпна група, занимавала се с източване на пари от банкомати с помощта на скимиращи устройства. 

Стефанов заяви пред Шуменския окръжен съд, че за своите деяния е осъждан от съда в Милано и е изтърпял наказание "лишаване от свобода" от 1 година и 1 месец в италиански затвор и през юни е бил освободен. За да се изясни случая, Стоянов поиска да бъде отведен в Италия. Шуменската прокуратура още не е внесла искане за постоянен арест на Милен Стефанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати