25 Април 2024 г. Четвъртък

Здравната комисия отхвърли евтаназията

2011-07-08 04:49:35

Парламентарната комисия по здравеопазването отхвърли на първо четене законопроекта, легализиращ евтаназията, предложен от Любен Корнезов от "Коалиция за България".

Против проектозакона гласуваха 12 депутати, а един се въздържа.

Какво предвижда проекта "Корнезов"?

Законопроектът на Корнезов дефинира евтаназията като "удовлетворяване на молбата на неизлечимо болния или неговите близки за ускоряване на неговата смърт по безболезнен начин, включително и чрез прекратяването на изкуствените системи за поддържане на живота".

Молбата "на страдащия, неизлечимо болен пълнолетен гражданин" трябва да е писмена с нотариално заверен подпис.

Ако болният не може да изрази своята воля, искането за евтаназия се прави с единодушното одобрение на неговия съпруг, пълнолетни деца и родителите на болния.

 

В проекта се предвижда, искането за евтаназия да се разглежда от специална петчленна комисия, назначена от министъра на здравеопазването и министъра на правосъдието, която допуска евтаназията само при единодушно съгласие.

В текстовете е предвидено още решенията на комисията да могат да се обжалват пред ВКС (петчленен състав), включително и от прокурор, който задължително ще участва в процеса.

„Това е един тежък закон, който не поставя политически, а морални проблеми“, каза Любен Корнезов на заседанието на комисията.

Той заяви, че всеки има правото да умре достойно. Според него, евтаназията е най-висшата форма на хуманизъм, когато човек страда.

"Г-н Корнезов, едва ли очаквате подкрепата на комисия, съставена предимно от лекари, обучавани да спасяват живот", попита Хасан Адемов от ДПС.

„Не знам дали ще се намери лекар, който би се съгласил да извърши евтаназия“, усъмни се Ваньо Шарков от „Синята коалиция“ и призова Корнезов да оттегли законопроекта си, който „превръща лекарите в изпълнители на смъртно наказание“.

От ГЕРБ пък заявиха, че обществото ни още не е готово за приемането на подобен закон.
ГЕРБерката Джема Грозданова посочи, че в Холандия евтаназията е легализирана след 30-годишен дебат, през 2001 година.

„Темата за евтаназията е "луксозна" - тя е за държави, които осигуряват на гражданите си добро здравеопазване и добри социални условия“, посочи Янаки Стоилов от левицата.

Той допълни, че у нас този дебат трябва да започне, когато държавата успее да гарантира сигурна здравна и социална система на гражданите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати