24 Април 2024 г. Сряда

Независимите май ще си правят партия

2011-07-07 15:01:50

Част от независимите депутати в парламента имат амбиции за нова дясноцентристка партия. 

Новият политически проект ще защитава идеите за централизация и равни възможности на хората независимо в кой регион живеят, каза пред Dnes.bg Димитър Чукарски, който напусна парламентарната група на РЗС. 

Той обаче не пожела да сподели кои ще са имената в бъдещата партия. „Не мога да ви кажа, защото не е ясно дали ще я има“, посочи Чукарски и допълни, че идеята подлежи тепърва на обсъждане. 

Десетина от общо 17-те независими депутати в сегашния парламент проведоха среща с американския посланик Джеймс Уорлик, на която се оплакаха, че нямат право да си направят собствена парламентарна група. 

На срещата с дипломата не бяха забелязани лидерът на РЗС Яне Янев и четиримата му верни депутати, както и Камен Петков, който се отцепи от „Атака“ и прехвърли субсидията си към БСП. 

„Споделихме, че ни пречи, че нямаме възможност да си направим парламентарна група, че правилникът е противоконституционен. Избирателите, на които ние, за разлика от партиите, не сме изневерили, искат да им се предложи политически проект, който да даде възможност да има реализация политиката, която те очакват, а именно – децентрализация и развитие на регионите“, разясни Чукарски. 

Той допълни, че независимите народни представители ги обединява 20-годишната им биография на хора, стоящи в центъра и вдясно от центъра. Просто го поканихме, за да го запознаем с актуалната политическа обстановка в страната. Смятаме да направим срещи и с много други посланици на наши партньорски страни“. 

Американският посланик Джеймс Уорлик отбеляза, че силно се възхищава на независимите депутати, че са имали смелостта да се отделят от предишните си парламентарни групи. 

Срещата му с отцепниците обаче отприщи недоволството на лидера на Атака Волен Сидеров. В декларация от парламентарната трибуна той поиска депутатите да осъдят в декларация грубата, по думите му, намеса на американския посланик в работата на българския парламент.

"Ако парламентът не реагира на вмешателство от страна на посланика на САЩ, ще докаже, че това не е парламент, а събрание на аборигени', отсече Сидеров. 

„Един чуждестранен посланик си позволи да препоръчва какви партии да се създават, като заявява, че би подкрепил такава на независимите народни представители“, заяви Сидеров. Той определи поиска от шефката на Народното събрание Цецка Цачева да направи съответните постъпки за нота пред посолството на САЩ. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати