26 Април 2024 г. Петък

Между Борисов и Нетаняху протекла химия още преди 4 г.

2011-07-07 14:58:17

„С българския премиер Бойко Борисов се запознахме преди 4 години в хотел в Тел Авив и между насведнага протече химия”. Двамата тогава били в опозиция и са си обещали да се срещнат, когато и двамата са на власт.

Това разказа израелският премиер Бенямин Нетаняху след съвместното заседание на правителствата на България и Израел в Министерския съвет.

„Всички разговори между България и Израел се провеждат в дух на много голяма близост и приятелство. Това не са просто думи. Между нас има силна връзка, идваща от общата ни трудна история“, сподели израелският премиер.

Той каза още, че иска да увеличи инвестициите в България. 

„Не съм сигурен дали израелската бизнес общност все още е открила България и това е моята лична мисия – да ги запозная с възможностите, които България предлага, които са съществени“, заяви Нетаняху.

По думите му България е порта към европейските пазари и предоставя възможности за взаимна полза и на израелския бизнес, и на българското общество и икономика.

Той изрази признателността на израелския народ за хилядите спасени евреи. "Това е нещо, което ние помним, ценим и смятаме, че светът трябва да знае този подвиг", каза Нетаняху и благодари за скорошната помощ от България по време на пожарите.

„Не трябваше аз да се обаждам на вашия премиер, той го направи първи и изпрати пожарникарите в Израел. Всички оценяват този жест на приятелство”, каза премиерът на Израел.

Попитан защо това е първото посещение на израелски правителствен ръководител у нас от близо 20 години, гостът каза, че това е пропуск, който в момента поправя.

"Щастлив съм, че аз съм този премиер, който ще поправи нещата", каза Нетаняху. Той отбеляза, че резолюцията на ООН по палестинския въпрос не е единствената причина до бъде в България, но е една от обсъдените теми на срещата.

Премиерът Борисов заяви, че България е била винаги за мирни преговори и за разбирателство. Водим преговори с колегите от ЕС, нашето категорично мнение е, че трябва да се върнат всички на масата на преговорите, за да възцари мир и това ще ни бъде позицията в ООН, отбеляза Борисов.

България и Израел подписаха и споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите, както и споразумение за двустранно сътрудничество в областта на промишлената и научноизследователската дейност в частния сектор.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати