29 Март 2024 г. Петък

Руска преса: България рязко намалява вноса на газ

2011-07-07 09:59:15
Газпром може да изгуби още един потребител в Европа.

След Хърватия сега и България планира рязко да намали покупките на руски газ - от сегашните 2 милиарда кубични метра до 500 000, пише днес в електронното си издание руският в. "Комерсант".

България се надява да увеличи собствения си добив, да купува газ от Турция, а също и да разработва шистов газ, в чиято перспектива Газпром не вярва.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви за намеренията на България през идните две-три години да се откаже от дългосрочни договори с Газпром.

Според Трайков България се стреми да купува от Газпром не повече от 500 000 кубични метра годишно, а това означава четирикратен спад на износа на Газпром за тази страна, отбелязва Николай Марченко в материала си от София, поместен в "Комерсант".

Не за първи път българските власти заявяват, че искат да намалят вноса на руски газ. По-специално вече стана дума за разработването на находището на шистов газ, чиито запаси в Нови Пазар щели "да стигнат за 300 години". Проект за разработването вече има. Към него прояви интерес американската компания Шеврон (Chevron), която обяви, че е готова да вложи в изследванията и разработването на находището 30 млн. евро. 

Проектът бе критикуван от еколози, а опозиционната Социалистическа партия заплаши правителството със съд, ако започне добив. Според Трайчо Трайков обаче "технологиите за добив на шистов газ се развиват стремително", или с други думи рискът за екологията намалява. В същото време България участва в строителството на руския газопровод "Южен поток" и всички необходими споразумения по проекта са подписани, отбелязва авторът на статията в "Комерсант".

Шефът на Ийст юръпиан газ аналайзис (East European Gas Analysis) Михаил Корчемкин посочва, че преди всичко България трябва да развие конкурентен пазар за природния газ вътре в страната си, какъвто в момента няма, защото в противен случай цените ще си останат високи.

Изявлението на българските власти за намеренията им да увеличат собствения си добив според Корчемкин са опит да се окаже натиск върху Москва.

Според старши научния сътрудник и експерт по енергетика в центъра за изучаване на проблемите на сигурността в Цюрих Матю Халберт България се нуждае от диверсификация на източниците на газ.

Една европейска страна вече се отказа от вноса на руски газ - от 2011 година Хърватия спря да купува синьо гориво от Русия, след като Газпром й продаваше досега близо 1 млрд. кубични метра годишно. Хърватия, нека да напомним, отбелязва "Комерсант", смени тези обеми за сметка на италианската компания ЕНИ (ENI).
Хърватската Ай Ен Ей груп (INA Group) съобщи, че дъщерната й Природни плин (Prirodni plin) е подписала с ЕНИ тригодишен договор за доставката на 750 милиона кубични метра природен газ, посочва в заключение "Комерсант".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати