18 Април 2024 г. Четвъртък

Депутатите взимат повече от Борисов. Не може!

2011-07-06 19:10:54

Финансовият министър Симеон Дянков е поръчал специален анализ и чака резултатите за допълнителните пари, коитополучават народните представители, съобщи самият той при посещението си Бургас.

Дянков обясни, че анализът ще съдържа сравнителни характеристики за дейностите и отговорностите на различни министерски длъжности с тези на депутатите, а както и парите, които получават за това.

"Според мен не е редно депутатите даполучават повече, примерно от министър-председателя, както в момента се случва. Трябва да има някакво градиране на това колко работиш, какви са ти правомощията, колко са ти задачите и смятам, че един министър-председател, министър на финансите, министър на екологията, който и да е министър, има доста повече отговорности от средния депутат", аргументира се Дянков.

Финансист №1 бе категоричен, че върху всеки получен доход у нас се плащат данъци и народните представители не трябва да правят изключение от това.

Въпросът с облагането на тези средства обаче ще бъде коментиран допълнително след изготвянето на анализа.

В началото на седмицата лидерът на РЗС Яне Янев размаха плик с 1400 лева, които стана ясно, че всеки депутат получава ежемесечно за експертна дейност, и тази сума не се облага с данъци. Така в крайна сметка един народен представител си докарва на месец около 5 бона заплата.

Скандал с допълнителните възнаграждения на депутатите породиха и публикуваните данни на Сметната палата за доходите на избраниците за миналата година, от които стана ясно, че разполагат със завидни средства, както и скандалът с консултантския хонорар от 131 хил. лева на Лъчезар Иванов.

Дянков взе отношение и по повод нападките на Мария Капон, че в митница София се вихри корупция и се плащат по 8 хил. лв. на камион, след което парите се разпределят в партийни каси.

 

"Това, за което говори Мария Капон, са чисти глупости“, отсече финансовият министър.

"Проверил съм, при нас няма такъв сигнал, нито напоследък, нито преди година, както се говореше. Не познавам г-жа Капон, но тя явно иска да привлече повече интерес към себе си", заяви Симеон Дянков.

Той допълни, че е доволен от работата на митниците и засега не се предвиждат промени там. Финансовият министър даде висока оценка и на шефа на Агенцията Ваньо Танов.

"Преди два дни ми се отчетоха. За първото полугодие на тази година приходите са с 522 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата 2010 г. Освен това  има 80 млн. лв. повече спрямо плана за тази година. Нещата там вървят добре", категоричен е Дянков.  

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати