26 Април 2024 г. Петък

БДЖ било паравоенна структура, новият шеф се чувства като на война

2011-07-06 17:57:39
БДЖ беше сравнена като паравоенна структура, а новият й директор Йордан Недев обяви, че се чувства като на война. Това стана по време на кръгла маса за реформите в железниците, в която участваха ръководството на БДЖ, сииндикатите и бизнеса.

Управителят на "Ел Комерс" Лъчезар Лазаров сравни БДЖ като паравоенна структура заради начина наа работа в предприятието. "В момента сме като на война.... Трябва да се освободим от врага в нашето легло", каза изпълнителният директор Йордан Недев. Той обясни, че всеки ден разбирал по хиляди нови неща, а работещите в железниците не комуникирали по между си. "Като човек, който няма нищо общо с железниците, аз нямам никакви сантименти и предубеждения, изхождам изцяло от бизнес логиката", каза още Недев. "Притеснена съм, че нямате сантимент към БДЖ", реплекира го Екатерина Йорданова, председател на синдиката на транспортните работници в КНСБ. Недев призна, че очаква в скоро време "синдикатите да го ошамарят" с претенциите си, а в края на кръглата маса заяви, че вече започва да изпитва сантимент към железниците.

Нова държавна помощ за БДЖ
Въпреки че години наред железниците стават все по-неефктивни, а загубите им растат, БДЖ ще поиска увеличаване на държавната субсидия за пътническите превози от 20 млн. лв. сега на 50 млн. лв. от следващата година. Това съобщи Владимир Владимиров, председател на съвета на директорите на "Холдинг БДЖ". Междуувременно по времето, по кето се провеждаше крлъглата маса, правителството одобри отпускането на заем до 140 млн. лв. за БДЖ от Българската банка за развитие. От тях 25 млн. лв. ще отидат за ремонти, а още толкова за погасяване на дългове, каза Владимиров. Той отказа да посочи какво ще правят с останалите 90 млн. лв.

Целевият заем от Банката за развитие ще бъде върнат след като Световната банка одобри отпускането на кредит на БДЖ до 240 млн. евро за 3-годишен период. Първият заем за развитие на политиките в жп сектора е за 80 млн. евро, като кабинетът реши днес да поиска съгласието на парламента за започване на преговори със Световната банка за подписваането на заемното споразумение. То е обвързано с провеждането на реформи в сектора. Кредитът е възможен след одобрение на Европейската комисия за допълнителна държавна помощ за БДЖ, което се очаква да се случи в петък. Световната банка пък ще вземе решението за отпускане на средствата през септември. По-рано през годината беше обявено, че това ще стане през юли, а лидерът на ДСБ Иван Костов изрази съмнения за отпускането на средствата.

Около 30 - 40% от плана за реформа вече е изпълнен
Съкращения, повшаване на цените за превозите, аутсорсване на дейности, въвеждането на нови технологии, приватизация на отделни дружества са най-важните неща, които ще бъдат предприети за реформирането на железниците, стана ясно от изказванията на ръководството на холдинга. По думите на Владимиров около 30 - 40% от заложените мерки за преструктуриране вече са изпълнени. Отделянето на пътническите и товарните превози в самостоятелни дружества е направено. На 40 локомотива от общо 138 вече са монтирани GPS устройства, с които ръководството на компанията се надява да спре кражбата на гориво. "Процесът върви по-бавно от очакваното, но дейностите ще бъдат ускорени", обеща Владимиров.

Колетните пратки, охраната и почистването са дейностите, които БДЖ планира да аутсорсне и да извършва заедно с частни фирми. За колетите вече е създадено смесено дружество с "Тип топ куриер", което до дни трябва да започне работа. За охраната и почистването тепърва предстои да бъдат създадени такива фирми. Владимиров обясни, че служителите в тези сектори няма да бъдат съкращавани, а ще продължат да извършват тези дейности.

1000 съкратени до края на годината, първите петима началници вече са уволнени
До края на годината трябва да бъдат съкратени и около 1000 души, съгласно ангажимента към Световната банка. В момента в БДЖ работят 13 000 души. За два дни от както е на поста новият изпълнителен директор на БДЖ Йордан Недев е уволнил петима началници. Това са шефът на "БДЖ-ТПС Локомотиви" Чавдар Трендафилов, управителя на "БДЖ Товарни превози" Александър Митрев, управителя на "БДЖ Пътнически превози" Георги Панчев, както и началниците на отделите "Имоти" и "Ремонти", казаха представители на синдикатите на кръглата маса. "Имам право да дойда със собствен управленски екип, за това са уволнени", обясни Недев отстраняването им. Той не пожела да каже кой ще назначи на тяхно място, както и колко души общо ще бъдат съкратени от БДЖ. "Обещаваме ви преговорите за съкращенията и колективния трудов договор, че ще са много трудни", каза Йордан Манов, предствител на синдикатите. Той посочи, че от 96 хил. души в началото на прехода, в момента железничарите са останали 64 хил. души.

Без печеливша дестинация
В момента БДЖ няма печеливша пътническа дестниция, въпреки че държи монопол на този пазар. Дори линиите София - Бургас и София - Варна, по които традиционно има най-много пътници са на загуба, посочиха синдикатите. За да станат печеливши е небохдоми да се повиши качеството на услугата, като линиите станат скоростни, а купуването на билети да може да става и през интернет, каза Владимиров. Към момента обаче единственият участък, който има реално шанс да стане скоростен е жп линията Пловдив - Бургас, която се ремонтира с евросредства. Отсечката София - Пловдив обаче няма да е "чак толкова скоростна" по думите на Владимиров. Причината е, че няма осигурено финансиране до 2014 г. за участъка от София до Септември.

Жп линията София - Варна пък въобще не се знае кога ще стане скоростна, защото за това ще са необходими инвестиции от 2 млрд. евро, каквито в момента няма от къде да бъдат осигурени, обясни Владимиров. Той посочи, че сега има линии, по които на ден пътуват по няколко човека, което е изклюючително нерентабилно. Кои жп линии ще бъдат закрити и кои разширени ще стане ясно след като е готов анализа.

Минус 16 млн. лв. от началото на годината
БДЖ продължава да е на загуба, като за първите пет месеца на 2011 г. тя е 16 млн. лв. Това е с 19 млн. лв. по-малко в сравнение със същия период на 2010 г., отчете Недев. "Тази разлика мен въобще не ме интересува и аз не виждам нищо положително в нея. Докато не излезем на печалба, аз няма да спя спокойно", заяви новият изпълнителен директор на БДЖ. Той заяви, че целта, която си е поставил, е железниците да излязат на нула още през 2012 г., а не през 2014 г., както се планираше по-рано.

Ръководството на БДЖ разчита на допълнителни средства и от продажбата на 6600 стари товарни вагона. Първата процедура за продажбата на 550 от тях обаче се е провалила, след като не се е явил нито един купувач заради лошото им състояние.

Единственият шанс да започнете да печелите е да станете конкуретни на другите видове транспорт, каза Георги Ангелов, старши икономист в института "Отворено общество". За това е необходимо да се стига до морето за 4 часа, а не за осем както е сага, посочи Ангелов. Той посъветва още шефа на БДЖ да изведе от дружеството и продажбата на електронни билети за влаковете – както е търговията със самолетни билети. Всички ненужни активи на железниците пък трябва да се продадат, смята Ангелов. Според него ръководството трябва да се замисли дали администрацията може да се съкрати и дали й трябва сграда в центъра на София. Според Ангелов по-практично е администраацията да се премести на Централна гара. От ръководството на БДЖ обаче отговориха, че могат да се изнесат и на палатки.

Раздута администрация
Раздутата администрация в БДЖ поглъща най-много от средствата, единодушни бяха представителите на бизнеса. Администрацията в БДЖ е 8 - 10 пъти по-голяма спрямо тази на всички частни превозвачи у нас, каза доц.Валери Стоилов от Техническия университет в София. По думите му в сравнение с тази в европейските железници, които също са държавни, българската е 4 - 5 пъти по-многобройна. За 2010 г. разходите за персонала в железниците са били 157 млн. лв., посочи Ангелов. "Докато не се намалят разходите за персонал и инфраструктурни такси БДЖ няма да се измъкне от кризата", смята икономистът. Според Ангелов синдикатите, които настояват за допълнителни социални придобивки в новия колективен трудов договор, трябва да разберат, че БДЖ е в криза и ако се опъват държавните железници може да последва съдбата на "Дженеръл моторс", които фалираха.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати