25 Април 2024 г. Четвъртък

Хранителните етикети в ЕС – по-четливи и подробни

2011-07-06 14:02:55

Подробни и четливи стават етикетите на храните в ЕС. На тях ще бъдат означени енергийната стойност, съдържащите се мазнини, въглехидрати и протеини, както и количеството сол и захар.

Освен това на етикетите вече ще се отбелязват и алергените. Новите правила бяха приети от Европейския парламент, но ще влязат в сила най-рано през 2014 г. 

Те трябва да дадат повече и по-добра информация на потребителите, за да могат да правят информиран избор при покупка. Хранителната индустрия също ще извлече ползи, тъй като ще има по-голяма правна сигурност, по-малко бюрокрация и по-добро законодателство като цяло.

"Това е много важно за малките и средните предприятия, които представляват повече от 80% от европейския хранителен сектор", каза докладчикът на ЕП Ренате Зомер, германска депутатка от EНП.

Съгласно новите правила енергийното съдържание, количествата на съдържащите се мазнини, наситени мазнини, въглехидрати, захар, протеини и сол трябва да бъдат обявени заедно на опаковката, в четлива форма, в таблица с подравнени цифри, или само на лицевата страна на опаковката, или само на задната.

Стойностите трябва да бъдат дадени за 100g или 100ml. Ако храната е опакована като единична порция, на етикета трябва задължително да се посочва и хранителната стойност в порции.

Всички съставки – включително алергенните вещества – трябва да бъдат отбелязани на опаковките на предварително опакованите храни.

Съгласно новото законодателство информация за алергените трябва да бъде давана също и за храни, които се продават в ресторанти или столове.

Произходът на някои храни, като говеждо месо, мед, зехтин, пресни плодове и зеленчуци трябва да бъде обозначен на етикета.

По искане на ЕП мястото на произход трябва задължително да бъде посочено и за прясното свинско, овче, козе и пилешко месо. В рамките на две години след влизането в сила на новия регламент Европейската комисия трябва да въведе правила за приложение на тази разпоредба.

Храни, които изглеждат сходно с други храни, но са с различни съставки, като например подобните на сирене храни от растителни съставки ще бъдат също по-лесно разпознаваеми.

Когато съставка, която по принцип би трябвало да се съдържа в продукта, е заместена от друга съставка, това трябва да бъде ясно посочено на лицевата страна на опаковката или да бъде сложен надписът "имитация".

След като законодателството бъде прието и публикувано в Официалния вестник на ЕС, хранителната промишленост ще разполага с три години, за да се приспособи към новите правила.

След това тя ще има на разположение още две години - или пет години общо - за въвеждането на новите правила за обозначаване на хранителната стойност.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати