18 Април 2024 г. Четвъртък

Световен ден на целувката

2011-07-06 08:58:54

От 1988 година, на 6 юли целувката отбелязва своя световен ден. Всеки жител на планетата в живота си се целува средно по 100 хиляди пъти, предаде КРОСС.

За значението на целувката са изречени много нежни и мъдри обяснения. Целувката на двама влюбени е в основата на творчеството на най-великите музиканти, художници, но и на много учени. В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Според една от тях целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето. Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е изобретена от маймуните. Смята се, че целувка поне веднъж дневно се отразява благотворно върху психическото здраве. За да бъде благотворна за тялото обаче, тя трябва да продължава поне 3 минути. Именно тогава в организма се изработват много хормони на щастието - ендорфини.

Продължителната страстна целувка увеличава пулса над 100 и повече удара в минута. Тя повишава нивото на хормоните в кръвта на човека дотолкова, че може да удължи живота му с една минута. По време на страстната целувка се губят около 6,4 калории (за една минута). Продължителната целувка нормализира киселинността в устата, т.е. целувка след ядене намалява риска от кариес.

В Древен Египет целувката е била напълно непозната. И Клеопатра, прочута със завоеванията си над мъжете, вероятно никога не се е целувала в истинския смисъл на думата.

Древните римляни в знак на приветствие се целували един друг по очите. В Средновековна Италия мъж, целунал публично девойка, е бил длъжен да се ожени за нея. В Неапол пък целуването на улицата в присъствието на висше духовно лице можело да коства свободата и дори живота на виновника.

Ескимосите вместо целувка си търкат носовете, приветствайки се един друг. В Югоизточна Индия и в Лапландия е прието притискане на носа към бузата, едновременно с дълбока въздишка. А в Япония целуването пред свидетел се смята за крайно неприлично. Затова няма целувка в японски филми.

Африканците изразяват своята почит към вожда, като целуват земята, по която е вървял. Германците са най-любвеобилната нация. Те се целуват в наши дни ежедневно средно 3,2 пъти по бузата и 1,3 пъти си подаряват един на друг еротични целувки.

Има места, където целувката се смята дори за престъпление. И досега в щата Индиана (САЩ) действа закон, според който „на мъжа с мустаци е забранено да целува човешко същество". В щата Кънектикът (САЩ) е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в Седар Рапид (щата Айова) местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат.

В Индия пък, родината на Кама Сутра, е абсолютно забранено целуването на публични места. В Италия закон забранява на шофьорите на моторните превозни средства и на пътниците в тях да се целуват.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати