25 Април 2024 г. Четвъртък

Бразилия: Валутните войни не са приключили

2011-07-06 08:52:23
"Бразилия ще предприеме допълнителни мерки, за да спре поскъпването на реала, тъй като глобалната валутна война явно няма да свърши скоро", заяви Гуидо Мантега министърът на финансите на най-голямата южноамериканска държава.

В интервю за Financial Times Мантега заяви, че Г20 все още са далеч от постигането на споразумение за управлението на валутните курсове, а има и "противопоставяне между отделни страни", като например САЩ и Китай, така че световна валутна война "абсолютно не е свършила".

"Бавният икономически растеж и ниските лихвени нива в развитите икономики продължават да оказват натиск върху бразилския реал и това ни принуждава да обмисляме допълнителна намеса на валутните пазари с цел ограничаване на растежа на валутата ни", заявява Мантега пред вестника.

Министърът каза и че мерките, които ще предприеме бразилското правителство, няма да бъдат предварително обявени, но ще включват и интервенция на пазара. Във вторник бразилската централна банка обяви търг за покупка на щатски долари, което е още една стъпка към увеличаване на валутните резерви и в отговор на нарастващия натиск върху реала.

Последните седмици бразилската валута се движи около 12-годишни върхове спрямо долара, въпреки че във вторник загуби 0.7 на сто от стойността си.

Бразилските действия за ограничаване растежа на реала са показателни за дилемата, пред която са изправени много от бързо развиващите се икономики като Турция, Чили, Колумбия и Русия. Тъй като надценяването на местните валути, макар и донякъде да предпазва от прегряване икономиката, то също така подкопава и конкурентоспособността на местното производство.

Имайки предвид лихвената политика на правителството (в момента основният лихвен процент е 12.25%), Мантега не смята, че икономиката на Бразилия прегрява, и допълва, че темповете на икономически растеж са устойчиви, инфлацията намалява, а и фискалният дефицит се понижава.

Кредитите нарастват с 15 на сто тази година, но това е по-слаб ръст в сравнение 22% увеличение през 2010 г., посочва министърът. 

Очаква се икономиката на страната да нарасне с 4 на сто тази година след растеж от 7.5 на сто през 2010 г.

Според Мантега валутната война между нововъзникващите и развитите икономики ще бъде един от въпросите, с които Кристин Лагард – новият управляващ директор на Международния валутен фонд, ще трябва да се справи.

Бразилия подкрепи Лагард, а не мексиканския й съперник Агустин Карстенс, но Мантега твърди, че това не е заради "регионалната конкуренция" между двете най-големи икономики в Латинска Америка.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати