20 Април 2024 г. Събота

ЕК на война срещу скъпите мобилни разговори

2011-07-06 08:02:10
Европейската комисия отново тръгва на война срещу огромните сметки, които получават европейските граждани, завръщайки се от отпуск в някоя от другите европейски страни, предаде Франс прес.

Комисията често дава пример с германските или френски граждани, заминали на почивка в Испания, където използват, както обикновено са свикнали, мобилните си телефони, за да се обадят на някой или да свалят филм, а като се завърнат у дома, получават от своя мобилен оператор сметки за стотици и дори хиляди евро.

Целта на Брюксел е да се установи истински единен пазар на телефонните комуникации в Европа до 2015 година, като разликата в цените на местните разговори и роуминга в чужбина да стане почти нулева.

Еврокомисията ще предложи днес ново законодателство, при което европейските граждани ще могат да купуват отделни предплатени абонаменти за разговорите си в чужбина от оператор по свой избор и без да си сменят номера.

Предложението ще бъде обсъдено от евродепутатите и от европейските правителства и може да претърпи промени.

Очаква се промяната да влезе в сила от лятото на 2014 година и да създаде достатъчно конкуренция, за може в крайна сметка съществуващата система за цените на роуминга да стане излишна.

В момента ЕС е определила пределни цени, наречени "евротарифи". Въведени през лятото на 2007 година, в началото само за гласовите услуги, постепенно те редовно бяха намалявани и разширявани към други услуги на мобилната телефония като есемесите.

Цените обаче остават застопорени на равнището на тези тарифи или съвсем малко под тях заради липсата на конкуренция между операторите, изтъква европейският комисар за новите технологии Нели Крус. Затова според нея е необходим друг подход.

Докато отделната продажба на роуминг услуги даде очаквания ефект, Нели Крус ще предложи да се продължи действието на евротарифите, които трябва да отпаднат през 2012 година, но в крайна сметка ще останат до 2016 година и ще продължат да се понижават.

От максимална цена 35 цента на минута без ДДС в момента гласовите услуги в роуминг могат да поевтинеят до 32 цента през юли 2012 година, до 28 цента през юли 2013 година и 24 цента през юли 2014 година.

За входящо обаждане евротарифата ще спадне от 11 на 10 евроцента през юли 2013 година, а цената на есемесите – от сегашните 11 цента до 10 цента през юли 2012 година.

Досега съществуваше горен праг единствено при цените на тарифите на едро, по които операторите работят помежду си, но това не се отразяваше на цените на дребно и те все още са около 50 пъти по-високи в чужбина, отколкото на национално равнище, отбелязва комисията.

Такива цени са "кошмар за пътуващите по работа, туристите и младежите", които "не смеят да ползват мобилните си телефони, а още по-малко мултифункционалните си телефони"
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати