29 Март 2024 г. Петък

Дипломат №1 възмутен от заплахите на Станишев

2011-07-06 08:00:51

Имоти зад граница ще бъдат продавани, но само ако поддръжката им представлява единствено разход за държавата или ако са с неплатени данъци и глоби. 

Това заяви пред Нова телевизия министърът на външните работи Николай Младенов по повод поправките в Закона за дипломатическата служба, одобрен от парламента миналата седмица. 

С приетите изменения се забранява сътрудници на Държавна сигурност да бъдат посланици и да заемат ключови дипломатически позиции. 

Тези, за които към момента на влизане на закона в сила е установена принадлежност към ДС, ще бъдат освободени от министъра на външните работи без предизвестие и ще бъдат преназначени на друг пост в дипломатическата служба.

Според Станишев зад предложените изменения освен властовите амбиции на външния министър Николай Младенов се крият и икономически интереси.

"Винаги съм смятал, че Станишев е разумен човек, та да говори такива неща. Това, което ме възмути, беше откритата заплаха, която той отправи за разправа с хората във външното министерство", коментира тази сутрин Николай Младенов.

По думите му няма връзка между имотите, които предстои да бъдат продадени, и посланиците, стопанисващи имотите.

„Държавата ни няма да продължи да харчи грешни пари за неща, от които няма нужда“, категоричен е министърът.

Ангел Найденов от БСП обаче смята, че зад отзоваването на посланици се крие интересът да се продадат имотите на България зад граница, които се оценяват на 1,5 милиарда. 

Проблемът е назначаването и развитието на кадрите в дипломатическата служба като цяло, подчерта Ангел Найденов. По думите му е лошо, когато тези имоти се продават на занижени цени.

Едно от първите неща, които външният министър Николай Младенов докладва, е с колко са били намалени средствата за издръжка на държавните имоти извън страната, припомни Найденов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати