19 Април 2024 г. Петък

Нещо пак мирише от Митниците

2011-07-06 07:59:34
„Мария Капон претопля стара манджа, даже вкисната, от 90-те години. Би трябвало, ако в този сигнал се съдържа истина, след като е подаден преди повече от година, да бъде потвърден или отхвърлен. 

Така шефът на Митниците Ваньо Танов коментира пред Нова телевизия твърденията на депутата от ЕНП, че в Митница Столична съществува организирана престъпна група за рекет, изнудване и събиране на пари от контрабандни канали и канали за митническа измама.

Според председателя на партията Мария Капон от партията са подали сигнал за мащабната корупционна схема още през март 2010 година.

За него са информирани премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Цветан Цветанов и министърът на финансите Симеон Дянков. 

От ЕНП поискаха оставката на шефа на Агенция „Митници” ген. Ваньо Танов за това, че не изпълнява задълженията си, свързани с блокирането на контрабандата, след като не предприема нищо във връзка с подадения сигнал.

Заради далавери в митниците се подбива цената на българските зеленчуци, а държавата губи по 300 милиона лева годишно, разясни Капон тази сутрин пред bTV. 

По думите й това става заради контрабандна стока и фалшиви цени, вкарвани в страната ни както от Китай, така и от Турция. Тези стоки минават в страната ни, без да е платено реалното ДДС. 

Мариа Капон извади копие на документ на Агенция "Митници" с резолюция на г-н Танов. Информацията в него е от средата на март 2010 година. 

В този документ са се подписали трима експерти, които твърдят, че има разлики в декларираната и приетата митническа стойност на еднакви стоки, а разликата е в зависимост от страната на произхода на стоката. Така от документа става ясно, че ДДС на дадена сума, която се плаща на входа, е по-малка, отколкото реалната. 

"Така митнически служители, ръководството, хората, които извършват тази дейност, конкурират българския пазар, подбивайки цената на българските производители, като не плащат нито мито, нито ДДС, както трябва. Това се позволява, защото на всеки ТИР взимат по 8000 лева на ръка под масата и си ги делят", категорична беше Мария Капон. 

„Ако в нейния сигнал се съдържа истина, след като е бил подаден преди около година, досега службите да са разбрали дали има истина в него или няма“, контрира Ваньо Танов.  

Той обясни, че по отношение на митническата стойност е проблем, че няма твърди цени. 

"Този, който внася стоката, представя фактура, примерно от Турция, и тази фактура трябва да бъде оспорена от митническите служители, когато има основание. Оспорва се тази стойност и се явяваме в съда", каза шефът на "Митниците".

По думите му в 99% от случаите се губят делата, защото в условията на пазарна икономика не можело да се докаже стойността на тази стока. 

„Всяка една стока, за която възникнат такива съмнения, се сравнява с други предишни стоки, които са били фактурирани на същата стойност. Нещата са доста сериозни по отношение на митническата стойност, вече две години в ЕС се търси формула, с която да се сведе до минимум субективният елемент. Да има единни цени на ЕС на каргото. Но много от страните членки не са съгласни и това до този момент не може да мине“, коментира Танов. 

За това дали този случай с камионите през столичната митница е контрабанда, Танов каза, че няма такава. 

"Контрабанда има, когато без знанието на митническите органи се извършва вкарване, и то на външна граница. В случая е заявено пред митницата и може да се отнася единствено за митническа измама. По този въпрос многократно всеки месец провеждаме национално съвещание", подчерта той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати