Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Септ 25
Начало arrow Здраве arrow Стресът: как да се притесняваме... здравословно

Стресът: как да се притесняваме... здравословно

  Print E-mail
2011-07-06 05:49:16
източник: zdrave.bg

...и да овладеем безпокойството и тревогата.


Стресът безспорно е сред най-популярните тези днес. Поради световната криза или просто поради стар навик всеки някога е изпитвал притеснение и тревога. Но в трудните времена, в които живеем, безпокойството може да ни завладее и дори да парализира сетивата ни. По-долу ще ви предложим 5 начина - как да се притесняваме „здравословно“.

Резултати от проучвания показват, че хроничното безпокойство може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително стомашни киселини и други храносмилателни проблеми, депресия, безсъние, главоболие, мускулни болки и слабост, затлъстяване и злоупотреба с алкохол. 

Но дали в действителност всяко притеснение е нездравословно? Истината е, че умереното количество стрес е полезно и жизнено необходимо за нашето здраве – стресът е нещото, което позволява на всеки да се адаптира към променящите се условия на околната среда и да се справя с потенциалните проблеми.

Безпокойството е като кръвното налягане: Човек се нуждае от определено ниво, за да живее, но твърде високите стойности могат да му навредят. Логично следва въпросът: Кога здравословният стрес се превръща в нездравословен – т.нар. дистрес? Безпокойството се превръща в токсично за организма, когато води до притеснения относно несъществуващи проблеми и възпрепятства човек да реши реалните си затруднения.

По правило дистресът прави човек по-негативен и нереалистичен в мисленето си, което допълнително го демобилизира да върши каквото и да е.

Предизвикателството е да поддържаме притесненията в здравословната зона, така че да можем да се адаптираме към ситуацията и да се справяме със собствените си проблеми. С други думи целта е да покаже как да се притесняваме „добре”:

1. Разсейвайте се. Когато напрежението около проблемите ви се повиши, накарайте съзнанието си да спре като кажете силно „стоп” - дори на глас, ако се налага. Вместо да се безпокоите, правете нещо, което ви доставя удоволствие: четете, пейте, спортувайте с приятели, впуснете се в любимото си занимание или гледайте забавен филм. Извършването на дейност, която отвлича вниманието ви далеч от проблемите, със сигурност няма да ги реши, но косвено ще помогне за справянето с тях като намали стреса.


2. Определете “часове за безпокойство“. Не започвайте да мислите спонтанно или постоянно за проблемите си. Най-добре си съставете дневен режим, в който да присъства време за мислене по тях – най-добре следобед или рано вечер (но никога преди лягане). Когато уреченият час настъпи, съставете списък с основните си притеснения. За всеки проблем запишете какво печелите и губите, ако продължите да се безпокоите. Прекарвайте максимум 20-30 минути, разсъждавайки по притесненията си и след това приключете за днес.

3. Давайте си сметка за реалността. Запитайте се: Какво значение има настоящият проблем в дългосрочен аспект – след месец, два, година или пет? Наистина ли ситуацията е толкова неотложна и спешна, колкото смятате? Повечето притеснения са подсилени от елемент на късогледство и затова, задавайки си тези въпроси, ще си дадете сметка реално за какво трябва и за какво – не трябва да се безпокоите. 

4. Решете проблемите си. Ако все пак проблемът е сериозен и нерешаването му има дългосрочни последствия, трябва да се ориентирате към справянето с него. Психолозите съветват да запишете на лист хартия от къде произтичат притесненията ви и как най-успешно можете да промените ситуацията. След това изяснете фактите около проблема, разсъждавайте заедно с приятел как можете да го превърнете в положителна ситуация за вас.

5. Знайте кога да се откажете. Когато сте в несигурна ситуация, над която нямате контрол, понякога е най-добре да се откажете от постигането на целта. Представете си, че тревогите ви се издигат в небето, подобно на балон, пълен с хелий, а вие просто ги наблюдавате как отлитат завинаги. Вземете си душ и измийте всички притеснения от главата си. Друг вариант е да напишете на лист хартия за какво се безпокоите, а след това да го скъсате  и изхвърлите в коша за боклук. Сега вече можете да обърнете внимание на нещата, които зависят от вас.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини През последните години има увеличаване на броя на ужилвания и ухапвания от различни насекоми, сред които най-голямата опасност идва от осите и стършелите.В случай на сериозни проблеми се изисква да ...
  Новини Всичко, което консумираме, се отразява върху нашата кожа. Всяка жена мечтае да остане за по-дълго млада. За целта трябва да се грижим за нашата кожа както отвън, така и отвътре. - - Колкото по-малко ...
  Новини Водата е изворът на живота. Тя е напитката, от която по природни механизми се нуждае тялото ни. Топлата вода обаче има още повече ползи за организма от студената. Има много причини да я пием всеки ...
  Новини Очакваната продължителност на живота в България и при мъжете, и при жените е по-ниска в сравнение с европейския регион на СЗО. При мъжете тя е 71,4, а при жените 78.7. Това сочи доклад на ...
  Новини Днес започва 40-дневният Коледен пост. Рождественскиият пост ще завърши на 24 декември - Бъдни вечер. Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?