26 Април 2024 г. Петък

Стресът: как да се притесняваме... здравословно

2011-07-06 05:49:16

...и да овладеем безпокойството и тревогата.


Стресът безспорно е сред най-популярните тези днес. Поради световната криза или просто поради стар навик всеки някога е изпитвал притеснение и тревога. Но в трудните времена, в които живеем, безпокойството може да ни завладее и дори да парализира сетивата ни. По-долу ще ви предложим 5 начина - как да се притесняваме „здравословно“.

Резултати от проучвания показват, че хроничното безпокойство може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително стомашни киселини и други храносмилателни проблеми, депресия, безсъние, главоболие, мускулни болки и слабост, затлъстяване и злоупотреба с алкохол. 

Но дали в действителност всяко притеснение е нездравословно? Истината е, че умереното количество стрес е полезно и жизнено необходимо за нашето здраве – стресът е нещото, което позволява на всеки да се адаптира към променящите се условия на околната среда и да се справя с потенциалните проблеми.

Безпокойството е като кръвното налягане: Човек се нуждае от определено ниво, за да живее, но твърде високите стойности могат да му навредят. Логично следва въпросът: Кога здравословният стрес се превръща в нездравословен – т.нар. дистрес? Безпокойството се превръща в токсично за организма, когато води до притеснения относно несъществуващи проблеми и възпрепятства човек да реши реалните си затруднения.

По правило дистресът прави човек по-негативен и нереалистичен в мисленето си, което допълнително го демобилизира да върши каквото и да е.

Предизвикателството е да поддържаме притесненията в здравословната зона, така че да можем да се адаптираме към ситуацията и да се справяме със собствените си проблеми. С други думи целта е да покаже как да се притесняваме „добре”:

1. Разсейвайте се. Когато напрежението около проблемите ви се повиши, накарайте съзнанието си да спре като кажете силно „стоп” - дори на глас, ако се налага. Вместо да се безпокоите, правете нещо, което ви доставя удоволствие: четете, пейте, спортувайте с приятели, впуснете се в любимото си занимание или гледайте забавен филм. Извършването на дейност, която отвлича вниманието ви далеч от проблемите, със сигурност няма да ги реши, но косвено ще помогне за справянето с тях като намали стреса.


2. Определете “часове за безпокойство“. Не започвайте да мислите спонтанно или постоянно за проблемите си. Най-добре си съставете дневен режим, в който да присъства време за мислене по тях – най-добре следобед или рано вечер (но никога преди лягане). Когато уреченият час настъпи, съставете списък с основните си притеснения. За всеки проблем запишете какво печелите и губите, ако продължите да се безпокоите. Прекарвайте максимум 20-30 минути, разсъждавайки по притесненията си и след това приключете за днес.

3. Давайте си сметка за реалността. Запитайте се: Какво значение има настоящият проблем в дългосрочен аспект – след месец, два, година или пет? Наистина ли ситуацията е толкова неотложна и спешна, колкото смятате? Повечето притеснения са подсилени от елемент на късогледство и затова, задавайки си тези въпроси, ще си дадете сметка реално за какво трябва и за какво – не трябва да се безпокоите. 

4. Решете проблемите си. Ако все пак проблемът е сериозен и нерешаването му има дългосрочни последствия, трябва да се ориентирате към справянето с него. Психолозите съветват да запишете на лист хартия от къде произтичат притесненията ви и как най-успешно можете да промените ситуацията. След това изяснете фактите около проблема, разсъждавайте заедно с приятел как можете да го превърнете в положителна ситуация за вас.

5. Знайте кога да се откажете. Когато сте в несигурна ситуация, над която нямате контрол, понякога е най-добре да се откажете от постигането на целта. Представете си, че тревогите ви се издигат в небето, подобно на балон, пълен с хелий, а вие просто ги наблюдавате как отлитат завинаги. Вземете си душ и измийте всички притеснения от главата си. Друг вариант е да напишете на лист хартия за какво се безпокоите, а след това да го скъсате  и изхвърлите в коша за боклук. Сега вече можете да обърнете внимание на нещата, които зависят от вас.
източник: zdrave.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати